Gemma Domènech (Girona, 1970) ha estat nomenada nova directora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) en substitució de Joaquim Nadal. L’historiador i exalcalde de Girona ha esgotat el seu mandat després de vuit anys al capdavant de la institució i es mantindrà com a investigador adscrit al centre, segons informa l’ICRPC.

El patronat del centre va nomenar Domènech ahir en una reunió en la qual van participar, com a patrons de l’institut, representants del Departament de Recerca i Universitats, del Departament de Cultura de la Generalitat i de la Universitat de Girona (UdG).

Domènech, que és investigadora del propi ICRPC des de l’any 2009, és doctora en Història de l’Art i professora de Museologia i Patrimoni de la UdG, amb més d’un centenar de publicacions especialitzades en usos patrimonials i memòria. A més, entre el 2019 i el 2021 va ser directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat.

Procés de selecció internacional

El nomenament s’ha produït després d’un procés de selecció internacional coordinat per la Institució CERCA, i amb la participació del Consell Científic Assessor Extern de l’ICRPC.

Gemma Domènech serà la tercera directora del centre, després de Gabriel Alcalde, que va ser el director fundador, i Joaquim Nadal, i una de les quatre dones directores dels 41 Centres de Recerca CERCA de Catalunya.