El periodista i presentador barceloní Àngel Casas ha mort als 76 anys. Casas, molt popular als anys 80 i 90 per programes d'entreteniment a TV3 i TVE, feia anys que tenia problemes de salut. El 2020 es va sotmetre a un trasplantament de ronyó i mesos després li van haver d'amputar les dues cames per problemes circulatoris. En els últims anys havia publicat diferents llibres, l'últim (L'agonia de Bakunin) publicat fa pocs mesos.

El periodista va ser responsable d'espais mítics de televisió, tant per a TV3 com per a TVE. Entre ells "Àngel Casas Show", "Un dia és un dia" o "Senyores i senyors". En aquests programes va aconseguir entrevistar estrelles de Hollywood com Rock Hudson, Glenn Ford, de Lauren Bacall, Joan Collins de Richard Gere.

Casas va debutar en el periodisme musical a la ràdio dels anys 70. Va passar per Ràidio Joventud, Ràdio Barcelona i Ràdio 4. Ben avaiat guanaryia un premi ONdas per "Tocadiscos" i publicaria el seu primer llibre (45 revoluciones en España). A finals de la dècada va fer el salt a la televisió, amb el programa musical Popgrama, de Televisió Espanyola. Tres anys després aconsegueix presentar i dirigir el seu propi espai a TVE 1, Musical Express (1980-1983). Es tractava d'un espai dedicat a difondre corrents musicals aliens als sons més comercials i majoritaris, des del jazz a l'incipient rock urbà i el heavy metal.

Però el Casas més popular neix amb TV3 i el programa d'entreteniment "Àngel Casas Show", que es va mantenir en antena entre 1984 i 1988, i que també va ser mereixedor d'un Ondas.

Posteriorment, Casas va presentar un magazine a la Cadena SER (El sermón), i als anys 90 tornaria a la televisió per presentar "Un día és un día" a TVE (1990-1993), "Tal cual" (1993-1994), "Los unos y los otros" (1994-1995) i "Esto es lo que hay" (1995-1996).

Als anys 2000 va tornar a fer televisió en català a TV3 i al circuit català de TVE: Temps era temps (2001), Totes aquelles cançons (2004), Catalunya, parada i fonda (2003-2004) i Senyores i senyors.

El 22 de setembre de 2008 va ser escollit, després de concurs públic, nou director de Barcelona TV que va dirigir fins a la seva jubilació a finals de 2014.

En els últims anys havia fet col·laboracions en premsa i havia publicat alguns llibres de ficció.

El món cultural, polític i de la comunicació plora la mort del comunicador

El món cultural, polític i de la comunicació plora la mort del periodista Àngel Casas. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el Col·legi de Periodistes, l'Acadèmia Catalana de la Música, la CCMA o RTVE, són alguns dels que aquest dissabte han omplert les xarxes socials amb missatges de record al mític periodista. Aragonès ha recordat Casas com un "comunicador mordaç i innovador, mestre de periodistes". Segons el president, "deixa una empremta inesborrable dins i fora de la pantalla petita. Garriga ha destacat que ens ha "regalat" "grans moments" i ha assegurat que forma part de la "història de la televisió" i que sempre "ha treballat per dignificar la cultura amb passió i intel·ligència".

També ha lamentat la mort pioner del talk show a Catalunya l’Acadèmia Catalana de la Música, que ha recordat que va ser “un referent indispensable per entendre la història de la música i el periodisme a Catalunya” i que va rebre l Premi Alícia 2021 al Periodisme Musical. En el mateix sentit s’ha expressat el Col·legi de Periodistes de Catalunya, que han aprofitat les xarxes per donar el condol als seus familiars, amics i companys.

Per la seva banda, la Coorporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha piulat que el programa ‘Angel Casas Show’ formarà “part per sempre de la història de TV3”. RTVE ha recordat que “durant la seva llarga trajectòria” va treballar per Televisió Espanyola i Ràdio 4 i que va ser guardonat amb dos premis Ondas i la Creu de Sant Jordi. A més, la cadena ha fet un canvi de programació per emetre aquest dissabte l’entrevista que li va fer Anna Cler al programa ‘Noms Propis’.

El PSC també ha lamentat la mort de Casas tot recordant que “va implicar-se molt en popularitzar la música” i que va ser l’impulsor de dos programes que passaran a la història de la televisió ‘Musical express’ i ‘Àngel Casas Show’.

L’editora del Grup Enciclopedia Catalana, Ester Pujol, ha recordat la seva “mirada trapella” i ha relatat que just fa un any es va reunir amb ell per enllestir la publicació del seu darrer llibre ‘L'agonia de Bakunin’ (Univers).

També li ha dedicat una piulada el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, que l’ha definit com un “gegant de la televisió”. Antich ha destacat la seva “passió per la música i el periodisme” i que va ser “imprescindible en la divulgació de la força de la música i la cultura”.

L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias ha considerat que va ser “un periodista brillant, innovador, arriscat, crític i apassiona: un mestre”. “Els seus Musical Express i l’Àngel Casas Show van ser revolucionaris”, ha afirmat tot afegint que també va fer “bona feina” a BTV. En el mateix sentit s’ha expressat el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, que l’ha recordat com “una de les icones televisives dels anys 80".

El periodista Xavier Grasset ha difós una entrevista que va fer a Cassa en motiu del seu darrer llibre de relats: ‘L’Agonia de Bakunin. I Sílvia Cóppulo ha assegurat que “el seu mestratge com a professional i la capacitat per reinventar-se amb lideratge i alegria són un tresor”. “Per poc que es despistin allà dalt, els faràs un show”, ha bromejat.

¡