El món editorial arrossega des de fa setmanes problemes en la distribució de llibres, una situació complicada que el sector espera que es normalitzi abans de la campanya de Nadal. Si al setembre eren les novetats les que no arribaven a les lleixes, ara són les reposicions d’exemplars i els volums de fons el que és difícil poder garantir a les llibreries. L’origen parteix de la fusió a l’agost de dos dels referents en la distribució a l’Estat, Les Punxes i Àgora, que ara operen conjuntament sota el paraigües d’Entredos Logistics, una fusió que ha provocat retards i ha arribat a impedir el repartiment de molts volums.

Les conseqüències de la fusió entre Les Punxes i Àgora ha afectat tot tipus d’editorials a Catalunya, tant grans com petites i tant les que publiquen en català com les que ho fan en castellà.

La directora general d’Anagrama, una de les més importants per volum de negoci al país, Eva Congil, reconeix que viuen la situació «amb preocupació i atenció diària» esperant que el servei torni a funcionar amb la «regularitat i normalitat» que els escriptors, editors i llibreters «desitgen». «Estem recuperant-nos dia a dia i els llibres comencen arribar als punts de venda, esperem que abans de finals d’any el servei es pugui normalitzar», detalla.

El director editorial del Grup 62, Emili Rosales, constata que el servei es va normalitzant poc a poc, però que s’està «lluny» d’assolir el ple funcionament. «Esperem que tot estigui regularitzat i en rendiment per la campanya de Nadal», assevera.

Algunes de les empreses més afectades per la crisi de la distribució han estat aquelles que no tenen la novetat com a premissa, sinó que aposten pel seu catàleg de fons.

És el cas, per exemple, de l’empordanesa Sidillà. Una de les seves fundadores, Judit Pujadó, reconeix que van rebre la notícia de la fusió amb il·lusió, perquè entenien que la proposta permetria una distribució «més ràpida i eficaç». Al setembre van entreveure els primers problemes, quan les seves dues novetats ja no es van arribar a reposar a les llibreries. Ara, segons Pujadó, des de la distribuïdora Entredos asseguren que hi ha 150.000 exemplars que «no estan ubicats». «És com si no hi fossin. Això és el 20% del fons que tenim al magatzem, llibres que no podem demanar i que les llibreries no poden tenir», precisa. Des de l’empresa, esperen que durant la campanya de Nadal la distribució estigui normalitzada.

Un altre dels agents més afectats, també, han estat les llibreries. El president del gremi, Èric del Arco, assegura que «tot el sector està esperant que ho arreglin. No es pot dir res més, les llibreries ens podem queixar, però els principals interessats en millorar-ho són ells. Les editorials i les llibreries estem a les seves mans», adverteix. De Arco ha assenyalat que l’actual problema és el fons i les novetats «que en dues setmanes ja són fons» perquè quan s’han venut costa garantir que tornin a les prestatgeries.

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) considera que «es tracta d’un cas sense precedents, que posa de manifest la fragilitat de la cadena de valor del sistema literari del país» i insta els responsables d’Entredos Logistics a «considerar possibles vies d’indemnització o de compensació d’aquest greuge».