Massimo Carlotto, Chris Offutt, Rosa Montero i Carlos Zanón són alguns dels primers autors confirmats per al festival Mot, que el 2023 indagarà en la por. La cita literària se celebrarà a Girona i Olot al març amb el lema «Pànic, literatura i por» i estarà comissariada pel crític literari, assagista i professor Àlex Martín, director de la col·lecció Crims.cat

Martín destaca que el festival intentarà acostar-se a la por, «la gran malaltia de la nostra societat», d’una manera polièdrica: no només sobre el terror i les fòbies, sinó també les angoixes que generen les preocupacions socials o la idea d’agonia i dolor.  

I és que, explica la codirectora del festival a Girona, Glòria Granell, la voluntat de l’organització és, més que centrar-se en la novel·la negra o de terror, «parlar de l’emoció que hi ha al darrere». «Volem veure com la literatura actual reflecteix la por i com aquesta emoció ens interpel·la en el dia a dia», diu Granell. 

Per la seva banda, Àlex Martín destaca que el programa estarà integrat per «autors que vulguin suggerir més que no pas dir» i que s’ha marcat com a repte oferir una visió molt àmplia del concepte de por.  En aquest sentit, detalla que la literatura popular, especialment la de terror i la negra, jugaran un paper important en la programació, però també «la por com a preocupació social», amb tot el que es relaciona amb fòbies, maltractaments, malalties, dolor i, fins i tot, la por més injustificada. 

El comissari del proper Mot també avança que la protagonista del festival serà «una por multidisciplinària», per això a més de la literatura, hi tindrà un paper destacat «la representació de la por en imatges» i comptarà amb cineastes o dibuixants, perquè té ganes de «veure com es dibuixa la por en directe». 

El festival ja ha fet públics els noms dels primers escriptors participants, per donar temps a llegir-los. Entre ells hi haurà l’italià Massimo Carlotto, autor de La vida fugint, amb una «por molt testimonial» basada en la seva experiència quan va ser falsament acusat d’assassinat; o el nord-americà Chris Offut, escriptor i guionista de sèries com Treme, Weeds o True blood, amb obres basades en «una relació tèrbola amb una natura endimoniada». 

També s’espera la presència de Rosa Montero, convidada per la seva capacitat per «crear un món alternatiu per mostrar les pors al mon real»; Xavier Aliaga i Carlos Zanón, dos autors de novel·la negra per aprofundir en la por a la mort i als baixos fons; Andreu Martín, gran especialista, segons el comissari, en abordar «el terror urbà», Núria Cadenes i Jordi Dausà. 

Tant l’alcalde d’Olot, Pep Berga, com el vicealcalde i regidor de Cultura de Girona, Quim Ayats, destaquen la capacitat del Mot per estendre’s més enllà de les seves dates -a Girona, del 16 al 18 de març i a Olot, del 23 al 25- amb activitats complementàries com ara el +Mot o els clubs de lectura Llegim el Mot, mentre que el vicepresident de la Diputació, Albert Piñeira, subratlla l’èxit d’un festival que és «la suma» d’esforços de dues ciutats.