Quiosc Diari de Girona

Diari de Girona

TEATRE - CRÍTICA

Un futur ingenu

Mariano Pensotti torna a Temporada Alta amb «Los años»

Un instant de Los años de Mariano Pensotti Isabel Machado Rios

Los años - Temporada Alta

Text i direcció: Mariano Pensotti. Interpretació: Mara Bestelli, Bárbara Masso, Paco Gorriz, Javier Lorenzo i Julian Keck. Composició musical i interpretació: Diego Vainer. El Canal de Salt. 

Mariano Pensotti imagina un futur de ciutats envaïdes per la natura, teatres plens i cinemes buits perquè ningú vol veure res enregistrat i en què un partit que reclama que Argentina torni a ser una colònia espanyola pot arribar al poder. Aquest 2050 que augura Pensotti comparteix escenari amb el 2020 pandèmic gràcies a un espectacular artefacte teatral en què conviuen present i futur a Los años, el darrer espectacle que ha dut a Temporada Alta.

El creador argentí ha tornat al festival amb una reflexió sobre el pas del temps que juga a crear paral·lelismes en dos moments vitals d’un home: als trenta i als seixanta anys. El Manuel jove espera una filla i s’engresca amb el rodatge d’un documental que, com veiem tres dècades més tard, li canvia la vida. Laura, la nena que el 2020 era només un projecte, explica des del present del 2050 la freda relació que l’uneix al pare, fent d’enllaç entre les dues bandes d’un escenari dual, format per dos apartaments gairebé idèntics, que permet que els cinc actors saltin d’un temps a l’altre mentre un pianista interpreta música en directe.

La distopia de Los años està carregada d’ironia ingènua i la filigrana temporal funciona especialment bé en la quotidianitat, quan se’n riu de les xarxes socials com una cosa de nerds ancorats en l’ahir o ironitza sobre els canvis de mentalitat, però flaqueja quan muta a la metateatralitat. El joc entre cinema i teatre que planteja no acaba de rutllar, tot i la molt bona feina dels actors, un puntal tant o més important que l’aparatosa escenografia perquè el públic compri de bon grat la proposta de Pensotti.

Compartir l'article

stats