Una exposició explora la fructífera relació de parella de la poesia i les arts visuals

La mostra «Art i paraula» arriba avui a la Casa de Cultura de Girona unint creadors i escriptors com Guinovart i Pere Quart o Llopis i Marçal

«Art i paraula» a l’espai Isern Dalmau de la Fundació Lluís Coromina a Barcelona.  | PERE DURAN(F. LLUÍS COROMINA)

«Art i paraula» a l’espai Isern Dalmau de la Fundació Lluís Coromina a Barcelona. | PERE DURAN(F. LLUÍS COROMINA) / alba carmona. girona

Alba Carmona

Alba Carmona

El llenguatge escrit, a través del vers, i el visual, amb les arts plàstiques, s’aparellen a la nova exposició de la Casa de Cultura de Girona, Art i paraula, que s’inaugura aquest vespre. Deu artistes i onze poetes com ara Francesca Llopis i Maria Mercè Marçal, Josep Guinovart i Pere Quart o Ester Xargay i Felícia Fuster protagonitzen la mostra, que servirà com a prèvia a l’Ara Poesia, el Festival de Poesia de Girona, que celebrarà la seva 27a edició del 2 al 25 de febrer.

Fins al 10 de febrer, aquesta mostra itinerant impulsada per la Fundació Lluís Coromina busca els vincles entre els artistes visuals i els poetes, un trajecte des de la mirada del creador visual que, amb la seva obra, vol retre homenatge al poeta creant obres duals en què la feina de l’artista i el poeta acaba funcionant com si fos una unitat.

Artistes de diferents generacions, com Amèlia Riera, una de les primeres dones que va sobresortir després de la postguerra abordant l’art des d’una posició d’avantguarda o David Ymbernon , s’acosten a la poesia de Salvador Espriu i Joan Brossa, respectivament. També Mar Arza, l’única de les participants que no només mira un poeta, sinó dos: Ramon Llull i Vicent Andrés Estellés.

Comissariada per Fina Duran i Jesús Galdón, Art i paraula compta també amb Gerard Altaió, que sempre experimenta a través de l’art experimental i la paraula per explorar els límits dels significats, endinsant-se en l’obra completa d’Ausiàs March; Jordi Tolosa jugant a transformar paraules de J.V. Foix, Anna Llimósn fent seu el missatge a l’amor i la memòria d’Àngels Moreno o el mateix Galdón les de Carles Hac Mor.

Veu i dansa

El divendres 10 de febrer, com a cloenda de l’exposició, es podrà veure una acció de veu i dansa a càrrec de Mireia de Querol i Neus Borrell a la mateixa sala d’exposicions. Querol i Borrell posaran veu i cos als poemes de tres dones: Maria Mercè Marçal, Felícia Fuster i Àngels Moreno.