Dani Nel·lo: «Saxo i trio d’orgue és sinònim de diversió per als músics i per al públic»

El saxofonista barceloní Dani Nel·lo presenta demà a l’Ateneu de Banyoles el seu nou projecte, en primícia a les comarques gironines

El saxofonista Dani Nel·lo.

El saxofonista Dani Nel·lo. / DdG

Alba Carmona

Alba Carmona

Músic inquiet de mena, el saxofonista Dani Nel·lo (Los Rebeldes, Los Mambo Jambo) s’ha embarcat en un nou projecte, una formació que uneix l’orgue amb el saxo o la bateria, per incorporar noves sonoritats al seu historial, el repte, diu, que l’estimula més. «Saxo i trio d’orgue és sinònim de diversió per als músics i per al públic», resumeix l’intèrpret sobre Dani Nel·lo + Organ Trio, el projecte que demà el portarà a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, en la presentació de la formació a les comarques gironines.

«Per mi, tocar amb un trio d’orgue era un tema pendent. Hi ha moltes referències en la història de la música del so d’aquesta formació i molts dels meus herois, com Willis Jackson, han fet discos amb aquesta mena de trios», explica.

I és que a finals dels anys 50, saxofonistes de rhythm & blues i de jazz es van associar amb organistes per cuinar un nou so que, amb molt pocs elements, suplia la contundència sonora de les grans formacions, com els octets o les big band.

«Es va convertir en un mitjà d’expressió més pels músics, perquè, a més, el ventall estilístic que ofereix és amplíssim: del rhythm & blues al funk o soul jazz», diu Nel·lo, que s’ha «sorprès, perquè és una formació molt expressiva, que ofereix el so més fort i agressiu però també el més subtil».

Juntament amb Gerard Nieto (orgue), Martín Burguez (guitarra) i Ramón Ángel Rey (bateria), han llançat ja un EP amb quatre composicions per a saxo i trio d’orgue, Gran Prix. «Teníem urgència per mostrar-nos, estem molt contents de com sona», explica.

Serà justament aquests nous temes, juntament amb composicions anteriors de projectes com Los Saxofonistas Salvajes, Los Mambo Jambo o Sax-O-Rama «traduïdes a aquesta nova sonoritat» les que sonaran a Banyoles, dins el festival Sax-o-Rama.

Nel·lo promet que els espectadors s’ho passaran d’allò més bé -«saxo i trio d’orgue vol dir molta interacció», diu-, tant com els mateixos intèrprets. «Sempre fa il·lusió un so nou, és refrescant i et desperta noves improvisacions», confessa.

Nou disc de Los Mambo Jambo

A banda del Dani Nel·lo + Organ Trio, la carrera del músic al costat de Los Mambo Jambo no s’atura. Actualment, estan enregistrant un nou treball de Los Mambo Jambo Arkestra, és a dir, el quartet i dotze músics més. 

«Ens estimulen els sons nous, sempre basculant entorn del que som i del nostre llenguatge, perquè això et permet mantenir la il·lusió i no anar amb el pilot automàtic», assenyala.