Palafrugell recuperarà l'espai de l'antiga Mediterrània com a llibreria

Nollegiu, que ja té dos establiments a Barcelona, agafarà el relleu de Vitel·la Espai Fòrum a partir de Setmana Santa

La llibreria Mediterrània, en una imatge d'arxiu.

La llibreria Mediterrània, en una imatge d'arxiu. / ANIOL RESCLOSA

Alba Carmona

Alba Carmona

Palafrugell recuperarà l’espai de l’antiga Mediterrània com a llibreria a partir de Setmana Santa. Nollegiu, que ja té dos establiments a Barcelona, ha decidit agafar el relleu de la llibreria Vitel·la Espai Fòrum, que el passat octubre va abaixar la persiana després de dos anys al local que havia ocupat la Mediterrània, al carrer de la Tarongeta. 

Els responsables de Nollegiu han avançat a Twitter que obriran una llibreria fora de la capital. «Embogir i obrir una tercera Nollegiu, la primera fora de Barcelona. I com que ens agrada la tradició, l’Empordà, les llibreries, les comunitats, abans de Sant Jordi obrirem la Nollegiu Mediterrània de Palafrugell», asseguren. 

El llibreter Xavier Vidal, responsable de Nollegiu, explica que després d’uns mesos en què Palafrugell ha quedat orfe de llibreries generalistes, i que tampoc n’hi ha en municipis propers com Palamós, busquen traslladar a l’Empordà «la filosofia Nollegiu», adaptant-la a l’entorn. 

«Hem fet una prospecció de l’entorn i Palafrugell té una vida cultural molt intensa, no només a l’estiu. Nosaltres venim a aprendre i a crear comunitat a l’entorn del llibre», explica Vidal, que havia conegut la Mediterrània com a lector en els seus anys d’estiueig a la Costa Brava i ha mantingut el contacte amb els llibreters. De fet, l’establiment es dirà Nollegiu Mediterrània, per «respectar-ne la memòria». 

«Volem mantenir la idea de centre cultural que tenim a Barcelona, on acollim autors, cursos de lectura... i que també tenien la Mediterrània i Vitel·la, conservant l’essència de Nollegiu però modelant-la a la demanda, perquè una llibreria presta servei públic i ha de tenir el màxim respecte als lectors», apunta el responsable de dues botigues que, amb seu al Clot i el Poblenou, són especialment actives. 

La voluntat de Vidal és obrir per Setmana Santa. Destinarà les properes setmanes a adequar l’espai, que no necessitarà obres, i buscar el personal. «Prioritzarem el llibreter d’ofici, és fonamental», indica.  

Oberta durant la pandèmia

Vitel·la Espai Fòrum, regentada Gemma Garcia, al capdavant de l’editorial Vitel·la i de la llibreria del mateix nom a l’Escala, va obrir a Palafrugell l’agost del 2020, uns mesos més tard del que estava previst, a causa de la pandèmia. Agafava el testimoni de la Mediterrània, que havia tancat quan els seus propietaris es van jubilar sense tenir relleu. Una campanya de suport popular va aconseguir fer reviure el local i Garcia va convertir l’espai en més que una llibreria, perquè també s’hi feien trobades amb autors o exposicions. 

En anunciar el tancament, Garcia va explicar a Ràdio Capital que el projecte era «econòmicament insostenible» i que, malgrat la feina d'aquests dos anys, «al final una llibreria és una empresa i encara queden molts anys abans que tot això no es pugui remuntar i defensar sol».