Cultura destina 2,4 milions a adquirir art per a la Col·lecció Nacional

És la inversió més gran dels darrers anys i creixerà fins als 2,6 milions aquest 2023

La instal·lció «Petrotuning» de Cabosanroque

La instal·lció «Petrotuning» de Cabosanroque / Pere de Prada i Arana/Bòlit

Alba Carmona

Alba Carmona

El Departament de Cultura ha destinat 2,39 milions d’euros el 2022 a l’adquisició d’art contemporani, fotografia, còmic i il·lustració i béns culturals mobles per ampliar la Col·lecció Nacional de la Generalitat. La xifra suposa la inversió més gran dels últims anys, però de cara a aquest 2023, creixerà fins als 2,6 milions d’euros amb l’objectiu de completar els buits de les col·leccions públiques .

Durant l’any passat es van adquirir 974 peces entre obres d’art, objectes i fons patrimonials, entre les quals destaquen les obres de 122 artistes i autors, i s’han tramitat 112 donacions.

En concret, dins el Pla Integral de les Arts Visuals, Cultura va adquirir 43 obres d’art de 43 artistes per un valor de 599.399 euros, un 17% més que l’any passat. Se n’han comprat 18 a artistes dones i 25 a artistes homes, la majoria vius i en actiu i hi predominen les produccions de l’última dècada d’artistes que han nascut entre 1971 i 1985.  

Les obres comprades per la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani inclouen instal·lacions, videoart, arts plàstiques o art digital que aborden qüestions polítiques com el feminisme i les identitats dissidents o els camps de treball franquistes. 

Entre aquestes obres incorporades a la col·lecció, n’hi ha tres produïdes pel Bòlit, el Centre d’Art Contemporani de Girona: una instal·lació sonora de Cabosanroque que es dipositarà al Museu d’Art de Girona; A la intempèrie de Job Ramos per al Museu de la Garrotxa i Ha plogut o han regat de la banyolina Irene Visa, que anirà al Museu Abelló de Mollet del Vallès.