Un Mot obert al cinema, el teatre i la novel·la gràfica per combatre la por

El festival literari de Girona i Olot incorpora escriptors com Jorge Volpi, Ariana Harwicz i Camille Kouchner, la cineasta Carlota Pereda o el dramaturg Josep Maria Miró

Els responsables del Festival MOT amb l'alcalde d'Olot, Pep Berga, i el vicealcalde de Girona, Quim Ayats

Els responsables del Festival MOT amb l'alcalde d'Olot, Pep Berga, i el vicealcalde de Girona, Quim Ayats / ACN

Alba Carmona

Alba Carmona

Escriptors com Ariana Harwicz, Bonnie Jo Campbell, Camille Kouchner i Jorge Volpi, però també cineastes com la directora de Cerdita, Carlota Pereda; el dramaturg Josep Maria Miró o l’historietista i il·lustrador Keko s’acostaran a la por d’una forma «oberta i heterogènia» en la pròxima edició del Mot. El novè festival literari de Girona i Olot s’aproximarà a la por com una emoció individual i col·lectiva a través d’un programa que el seu comissari, el crític literari, assagista i professor Àlex Martín, ha plantejat com a «molt transversal» per a que hi tinguin cabuda altres disciplines artístiques més enllà de la literatura. 

Quaranta-cinc autors i artistes conversaran a Girona del 16 al 18 de març i a Olot del 23 al 25 sobre temes com les fòbies, el dolor o l’angoixa per «omplir el màxim de caselles de la por», diu Martín. La por a patir abusos, a ser víctima d’una injustícia o la malaltia mental, però també la por a la pàgina en blanc que pateixen els escriptors o la ciència-ficció com a mecanisme de defensa per a no fer front a la realitat seran algunes de les propostes d’enguany. 

Primer a Girona

La novena edició del festival arrencarà amb l’habitual pròleg el 9 de març a Olot i l’endemà a Girona. 

La setmana següent, Girona donarà el tret de sortida oficial al certamen. Serà el 16 de març amb la conversa Ens enganyen entre Ariana Harwicz, Dominique Manotti i Isaac Rosa, tres autors que han denunciat, des de diferents òptiques, la manipulació als altres i el control que se’ls exerceix mitjançant la por. 

Tot seguit, Camille Kouchner i Alejandro Palomas dialogaran sobre la por als abusos sexuals a partir de les seves experiències a la conversa titulada No diguis res.

L’endemà, 17 de març, es fusionaran imatge i text per explicar Com es dibuixa la por, amb el guionista de còmics Antonio Altarriba i l’il·lustrador Keko, que posarà el contrapunt visual dibuixant en directe. 

Per acabar la jornada, Rosa Montero parlarà de les pors de l’escriptor a Fugir de la realitat i de com la ciència-ficció esdevé un dels gèneres més idonis per a fer-ho.

El dissabte 18 de març encetarà el Ver-Mot la lectura comentada de Demà tindrem sort, la biografia novel·lada de Joan Pacheco, un veí de Vista Alegre de Girona que va viure l’experiència de l’exili. L’activitat, organitzada amb l’associació de veïns del barri, anirà a càrrec de l’autora Núria Martí Constans i de l’actor David Planas. A continuació, Núria Cadenes, Fàtima Llambrich i Marc Pastor conversaran sobre el la crònica negra a La realitat supera la ficció? 

A la tarda, Andreu Martín i Youssef El Maimouni, dos autors d’històries que giren al voltant de conflictes humans, violència i venjances, parlaran sobre Terror urbà i perifèric i més tard, l’escriptor italià Massimo Carlotto tancarà el Mot a Girona relatant com l’acusació d’assassinat que va caure sobre ell ha marcat la seva literatura. 

El Mot a Olot

Olot prendrà el relleu del festival el 23 de març amb la conversa Que no ens guanyi la por, en la qual Lolita Bosch i Josep Maria Miró abordaran la temàtica del Mot des d’un punt de vista assagístic i teatral. A continuació, Helena Guilera i Eloy Fernández Porta dialogaran sobre els camins del seny i la follia a Sento veus.

El 24 de març serà el torn de Silvestre Vilaplana i Alfons Cervera amb La memòria soterrada, en què dialogaran sobre la por de parlar de determinades qüestions de memòria històrica com ara la pèrdua, l’exili i les morts violentes en temps de dictadura. 

A continuació, tindrà lloc la conversa titulada Horror, en la qual l’autor de la sèrie literària Apocalipsis Z, Manuel Loureiro, i la cineasta Carlota Pereda parlaran de com es manifesta l’horror en la literatura i el cinema.

El 25 de març, el Ver-Mot girarà entorn de la mort, una de les grans pors de la nostra societat, amb una conversa entre Xavier Aliaga, Jordi Dausà i Rosa Ribas. A la tarda, Marta Sanz i Jorge Volpi tractaran el tema de la por des de la seva literatura socialment compromesa amb el títol El temor a la pàgina en blanc? i posaran fi a la novena edició del Mot Bonnie Jo Campbell i Carlos Zanón parlant de la por al fracàs.

El Primer Mot

La directora del festival a Girona, Glòria Granell, subratlla la voluntat de ser un certamen de prescripció lectora i de compartir la lectura, a través de propostes com els clubs de lectura, una guia de lectura o l’arxiu digital que s’està construint al web del festival amb l’enregistrament de totes les converses de cada edició. 

Així mateix, Granell subratlla que, en la novena edició, el festival ha fet «un esforç més gran» per acostar-se als lectors més joves amb El Primer Mot, que s’obre a les escoles i potencia les activitats als instituts de secundària.