'Pacifiction' d'Albert Serra s'emporta el Cèsar al millor actor i a la millor fotografia

La coproducció de la gironina Sandra Tapia, ‘As bestas’, de Rodrigo Sorogoyen, guanya el guardó en la categoria de millor film estranger

Un moment del film 'Pacifiction', dirigit per Albert Serra

Un moment del film 'Pacifiction', dirigit per Albert Serra / Redacció

ACN

 'Pacifiction', d'Albert Serra, ha rebut el premi Cèsar al millor actor per Benoît Magimel i la millor fotografia per Artur Tort. El film del director català ha rebut així dos dels nous premis als quals estava nominat a la 48a edició dels guardons de l’Acadèmia de les Arts i Tècniques del Cinema de França, que s’han celebrat aquest divendres a l'Olympia de París.

Per la seva part, la coproducció catalana ‘As bestas’, de Rodrigo Sorogoyen, ha guanyat el guardó en la categoria de millor film estranger. 'La noche del 12' ha estat la gran triomfadora de la nit i ha rebut, entre d’altres, els premis a la millor pel·lícula, a la millor direcció per Dominik Moll i al millor guió adaptat.

‘Pacifiction’, d’Albert Serra, havia rebut nou nominacions als Premis César a les categories de millor pel·lícula, director, actor, fotografia, so, música, vestuari, direcció artística i efectes visuals. El film s’ha endut dos premis al millor actor per Benoît Magimel i a la millor fotografia per Artur Tort. Magimel ha agraït emocionat el guardó i Tort ha dit que és un gran honor estar aquí i rebre aquest reconeixement de l’Acadèmia de les Arts. "És extraordinari per nosaltres", ha manifestat Tort.

El film 'Pacifiction' arribava a la gala francesa després d’aconseguir a principis de febrer tres premis de l'Associació de Crítics de Cinema de París. En concret, l'última cinta del realitzador català va ser la més ben valorada en els àmbits de disseny de producció, a càrrec de Sebastian Voler, fotografia, responsabilitat d'Artur Tort, i interpretació masculina, que va recaure en l'actor francès Benoît Magimel. Així mateix, 'Pacifiction' ha rebut tres Lumière i tres Gaudí aconseguits a finals de gener: millor pel·lícula en llengua no catalana, a més del de direcció artística i fotografia. La revista francesa especialitzada en cinema 'Cahiers du Cinema' l'ha considerat, a més, la millor pel·lícula del 2022. Tot i aquests reconeixements, la pel·lícula no va rebre cap nominació als Goya de l'Acadèmia de Cinema espanyola.

La pel·lícula de Serra, rodada a la Polinèsia Francesa, sorgeix de l'interès per parlar del món "d'avui en dia" però enquadrat "plàsticament en un context de fantasia visual" d'un territori d'ultramar. Com ja és habitual en la seva filmografia, Serra torna a barrejar actors consolidats amb altres no professionals i defensa que hi treballa de la mateixa manera. 'Pacifiction' és una coproducció d'Andergraun Films, Idéale Audience, Tamtam Films i Rosa Filmas, que compta amb la participació de TV3 i d'ARTE France Cinéma.

‘As bestas’

Després d’arrasar als Goya, ‘As bestas’, la coproducció catalana d'Arcadia Motion amb el suport de l'ICEC, ha guanyat el Cèsar en la categoria de millor film estranger. Sorogoyen ha agraït el guardó i ha manifestat que és un honor rebre el premi. “Gràcies a l’Acadèmia per deixar-nos ser una petita part del cinema francès”, ha declarat. El film compta amb la producció de la gironina Sandra Tàpia.

Antoine i Olga, protagonistes d’’As bestas’, són una parella francesa establerta de fa temps en un poble de l’interior de Galícia. Allí tenen una vida tranquil·la, tot i que la seva convivència amb els habitants del poble no és tan idíl·lica com desitjarien. La tensió creixerà a partir d’un conflicte amb els seus veïns, els germans Anta. ‘As bestas’ està protagonitzada per Marina Foïs, Denis Ménochet, Luis Zahera, Diego Anido i Marie Colomb. 

David Fincher

El cineasta nord-americà David Fincher, director de films com ‘Seven’, ‘Zodiac’ i ‘El club de la lucha’, ha rebut el Cèsar d’Honor i ho ha fet de mans de Brad Pitt.