El 8 de març s'estén als escenaris gironins

Figueres a Escena dedica tot el mes a les dones i Girona ret tribut a les compositores

«Las Cotton», de la companyia Anita Maravillas.

«Las Cotton», de la companyia Anita Maravillas. / DdG

Alba Carmona

Alba Carmona

Com a autores, com a intèrprets o com a tema central, però les dones centren aquests dies les programacions de teatres i auditoris gironins coincidint amb el 8 de març. Espectacles de teatre, música i dansa amb la dona com a protagonista s'estenen durant tot el març als escenaris de tota la demarcació.

Figueres a Escena, per exemple, dedica tot el mes a la dona, amb set espectacles de dansa, música i teatre amb protagonisme femení. Scratch, un monòleg d'A.K.A. Teatro sobre una DJ; una vetllada sobre el paper de la dona en la dansa urbana amb Marina Molina, Izaskun Ortega, Ruth Prim i Sofia Mae o Sotabosc, una proposta familiar d'Inspira Teatre amb una mirada femenina cap a la natura són alguns dels títols que passaran per la capital de l'Alt Empordà.

També l'exitosa La trena, l'adaptació del bestseller de Laetitia Colombani dirigida per Clara Segura, que uns dies abans serà a Olot. També a la capital de la Garrotxa, un clàssic: Yerma de Federico García Lorca, amb una producció del Teatre Lliure protagonitzada per l'actriu María Hervás.

A Girona, l'Auditori homenatjarà les compositores amb un concert amb peces de divuit autores catalanes des del 1859 a l'actualitat, mentre que en l'apartat teatral el Teatre Municipal ha programat Concrete Matter, en què la companyia Los Detectives puja a l'escenari amb les seves mares reals, i La Planeta, Vides de gos i Chipko.

A l'Espai Ter de Torroella de Montgrí, l'obra Francisca es fixa en la vida de Francisca de Pedraza, la primera dona que, maltractada pel seu marit, va guanyar una demanda de separació a Espanya l'any 1624, mentre que a Salt, l'espectacle de dansa Silver ballad es pregunta i si la primera persona a trepitjar la lluna hagués estat una dona?

A Lloret de Mar, el 8 de març porta propostes per a tothom: del monòleg d'humor Curvy d'Eva Cabezas a Las Cotton, un preciós espectacle de titelles de la companyia Anita Maravillas.