Els premis Recvll de Blanes estrenen la categoria de cançó que ha guanyat la blanenca Naiara Burke

Enguany s'hi ha presentat el doble d'obres que en la darrera edició

Els guanyadors dels 59 premis Recvll acompanyats de la presidenta del jurat, Maria Mercè Roca.

Els guanyadors dels 59 premis Recvll acompanyats de la presidenta del jurat, Maria Mercè Roca. / ACN

ACN

Els premis Recvll de Blanes han celebrat aquest diumenge al migdia la 59a edició. Enguany, el certamen estrenava nova categoria amb el premi a la millor cançó inèdita en català, que l'ha guanyat la blanenca Naiara Burke amb una composició dedicada a la seva professora de música que la va impulsar, ha dit, a emprendre aquest camí professional. Pel que fa a les cinc categories habituals, els guanyadors han estat Núria Martí, per la millor obra de narrativa curta; Josep Masats, per la millor poesia; Laura Masmiquel, premi a la millor obra teatral; Gemma Busquets, en la categoria de retrat literari i Jaume Planas, pel premi de periodisme. Les obres presentades als Recvull s'han duplicat respecte a la darrera edició, passant de 56 a 93.

El teatre de Blanes s'ha omplert aquest diumenge al migdia per acollir la 59a edició dels premis Recvll. La vetllada ha començat amb una benvinguda als assistents per part de la secretaria dels premis, Maria Àngels Vázquez, i pel parlament del president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, que ha ressaltat la importància d'aquest certamen (un dels més antics de la demarcació de Girona) i la de la revista Recvll, impulsora dels premis i que enguany fa 103 anys. "La revista ha defensat la llengua i superat diversos episodis com la censura o, més recentment, la pandèmia", ha dit.

Incorporar la cançó

La novetat d'enguany ha estat la categoria afegida a les cinc de què ja disposaven els premis; es tracta de la de cançó inèdita i en català, que ha guanyat la blanenca Naiara Burke. Ho ha fet amb 'Poder viure't', dedicada a la seva professora de música Cristina. "Era el meu referent i la persona que em va formar i transmetre la passió per la música", ha detallat. Després que morís de càncer, Burke va voler canalitzar el seu dolor a través d'escriure la seva primera "cançó professional" que, diu, "és un himne cap a ella i també un comiat". 

Pel que fa a la categoria de narrativa breu, la guanyadora ha estat Núria Martí Constans amb 'El món dels vius'. És mare de Laura Masmiquel Martí, qui ha guanyat el premi a la millor obra de teatre amb 'Mel'. "Guanyar totes dues és un orgull doble", han expressat les gironines, que han revelat que era la primera vegada que es presentaven a un mateix concurs literari. Tot i que no comparteixen estil, són les primeres lectores una de l'altra i s'assessoren.

El premi a la millor poesia l'ha guanyat Josep Masats Safont de Mollet del Vallès amb 'Gata.cat'; el de millor retrat literari ha estat per la periodista d'El Punt Gemma Busquets Ros de Banyoles amb 'Emma de Miranda. El secret de la dansariana', on ha fet "una feina detectivesca per tornar el personatge a la vida". Era una ballarina de dansa clàssica espanyola amb acadèmia a Barcelona i casa a Sant Feliu de Guíxols. Per últim, el guardó en la categoria de periodisme se l'ha endut Jaume Planas Perxachs de Blanes amb 'La vida als marges', on parla de ciutadans en situació de vulnerabilitat.

La dotació econòmica de cada premi ha estat de 2.500 euros pel de Narració Joaquim Ruyra, 2.000 euros pel de Teatre Josep Ametller, 1.500 euros per la Poesia Benet Ribas, 800 euros pel premi Retrat Literari Rafel Cornellà - Joaquim Abril i pel premi Periodisme Salvador Reynaldos i 500 euros per la Cançó en Català. En total, s'han presentat 25 narratives breus, 25 obres teatrals, 18 poesies, 13 retarts literaris, 6 treballs periodístics i 6 cançons. 

El doble d'obres presentades

Enguany s'han presentat el doble d'obres que l'any passat, passant de 56 a 93; amb la participació d'autors d'arreu de Catalunya, però també set de València i sis de les illes Balears. El president de la Fundació Premis Recvll, Salvador Roca, ha destacat 'l'èxit' de participació que diu que 'es recupera després de la pandèmia'. Per la seva banda, la presidenta dels premis, Maria Mercè Roca, ha explicat que l'any que ve, pel 60 aniversari dels premis, es farà "una gran festa".

Durant l'entrega dels premis, la cantant i dramaturga Odile Arqué i la guitarrista Chiara Gianni han ofert tres actuacions dedicades a la figura de Jaume Vidal Alcover, coincidint amb el centenari del seu naixement. A més, alumnes de diferents nivells d'aprenentatge de l'oficina de català de Blanes han estat els encarregats de llegir els fragments de les obres guanyadores.

A l'acte, que ha acabat poc abans de les dues del migdia, hi han participat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe Irigoien; el president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Camps; el conseller comarcal de Cultura, Pere Fernández i l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa.