L’artista de les rajoles viatgeres n’escampa 24 pel Barri Vell de Girona

Joan Juncosa penja pintures al carrer perquè els vianants se les emportin en un projecte d'art urbà interactiu

L’artista de les rajoles viatgeres n’escampa 24 pel Barri Vell de Girona

Adrià Brenes

Alba Carmona

Alba Carmona

«Si la trobes, és teva!», és la frase que els més de 8.500 seguidors d’Instagram de Joan Juncosa més esperen. L’artista impulsa des de fa anys un projecte d’art urbà interactiu que va començar a Barcelona, després va escampar a altres ciutats com Porto i aquest cap de setmana arriba a Girona: penja rajoles hidràuliques pintades en espais emblemàtics, deixant pistes a la xarxa i, si hi arribes abans que les trobi algú altre, te les pots emportar.

Juncosa només hi posa una condició: «qui se la queda l’ha de dur al seu paisatge preferit i enviar-me una fotografia», explica. Fruit d’aquest pacte, els seus llenços de rajoles han viatjat a llocs tan remots com Istambul, San Francisco o Hong Kong. 

Una de les rajoles de Juncosa a les escales de la catedral.

Una de les rajoles de Juncosa a les escales de la catedral. / ANIOL RESCLOSA

Juncosa, arquitecte de professió, es va retrobar amb l’afició a pintar durant el confinament i va trobar la inspiració en els paviments hidràulics de casa seva, terres amb dissenys geomètrics de colors «que en el fons són obres d’art que trepitgem cada dia».

Temps després, els seus veïns marxaven del pis i els va voler donar una rajola a cadascun amb el disseny del terra del menjador com a record. «Em van tornar el regal enviant-me fotografies de les rajoles col·locades en llocs especials i em va semblar un intercanvi molt bonic, perquè s’enduien un tros de Barcelona i em regalaven a canvi un bocí del seu lloc preferit».

A partir d’aquí va néixer el compte @juncosa.art, en què replica l’experiència a gran escala i no para de sumar adeptes. 

Juncosa enganxa amb cinta adhesiva les seves creacions en parets de llocs que considera especials, amb l’objectiu que el seu art es mogui pel món. En dos anys ha repartit vora 500 rajoles a Barcelona, Madrid o Porto i li han començat a sortir encàrrecs professionals d’empreses i institucions. 

A Girona ha arribat amb una maleta plena amb 24 rajoles pintades que reprodueixen el disseny de paviments d’edificis de la ciutat, com ara la biblioteca de la Casa Masó i ja n'ha començat a repartir en indrets com els voltants de la Catedral i el Pont de les Peixateries Velles.

Les creacions de Juncosa inspirades en el paviment de la biblioteca de la Casa Masó.

Les creacions de Juncosa inspirades en el paviment de la biblioteca de la Casa Masó. / ANIOL RESCLOSA

Qui les trobi, se les podrà endur per continuar el joc i, amb l’etiqueta #rajolespelmon, enviar la fotografia a Juncosa perquè li segueixi el rastre.

«M’agrada pensar que jo només creo la meitat de l’obra d’art i l’altra la completa qui la troba i se l’emporta a un paisatge que estima», assegura l’artista. 

Subscriu-te per seguir llegint