Entrevista | Ignasi Casanovas Historiador i genealogista

El futur Ferran el Catòlic i la seva mare, en perill a la ciutat de Girona: «Pagesos gironins van contenir els qui haurien mort la reina»

"En ennoblir-los, el rei els alliberava de pagar impostos a ells i a tots els seus descendents directes, per sempre"

Ignasi Casanovas, abans de presentar el primer volum dels Privilegis

Ignasi Casanovas, abans de presentar el primer volum dels Privilegis / Aniol Resclosa

Albert Soler

Albert Soler

Ignasi Casanovas va presentar a Girona «La noblesa gironina de privilegi de Generositat», el primer de quatre volums en què estudia els pagesos que l’any 1462 acudiren a Girona en defensa de Ferran II i la seva mare, la reina Joana i foren després ennoblits, ells i els seus descendents 

Què porta un barceloní a interessar-se per la noblesa gironina?

Tot ve del meu casament. L’àvia materna de la meva esposa -gràcies a Déu encara estem junts- era nascuda a can Traver, d’Usall. Ja abans de casar-nos vam visitar aquell mas espectacular, i com que sóc notari de professió i la història sempre m’ha interessat, després vaig voler esbrinar d’on venia aquell llinatge noble.

Va aconseguir saber-ne l’origen?

Un avantpassat de la meva dona havia anat al Setge de la Força, a Girona, on hi havia refugiada la reina i el seu fill Ferran, que després seria el Catòlic. Una quarantena de pagesos van anar-hi en auxili de la reina. La curiositat em va dur a intentar saber qui eren els altres pagesos que, com agraïment, van ser ennoblits.

Això deu ser una feinada.

Durant anys he anat buscant la genealogia, esbrinant a quina casa de pagès pertanyien, quin escut tenien, etc.

Què significava ser ennoblit? 

El Privilegi de Generositat que se’ls va concedir, vindria ser com el castellà títol d’hidalgo. Ha anat passant de pares a fills, en quatre volums sortiran tots els noms i els descendents actuals.

Quina fou la importància d’aquells fets?

Va suposar l’inici de la fi del feudalisme a tot Europa. A Catalunya va ser el primer lloc on va succeir. Acabada la guerra, Ferran el Catòlic, ja rei, va convocar les Corts i es va constituir l’Observància i es va crear la Reial Audiència, una mena de tribunal Constitucional i, sobretot, suprimeix els mals usos i el dret de maltractar els serfs. És l’únic intent a tot Europa que va reeixir, en altres llocs la noblesa va esclafar intents semblants.

Anem a pams: quin problema tenia la reina, a Girona?

La clau de tot va ser el canonge de l’església de Sant Feliu i rector del col·legi de Sobreportes. Es deia Martirià Traver, i és qui va refugiar la reina i l’hereu, amb l’ajut dels pagesos, que impedeixen les tropes de la Diputació, del comte de Pallars, entrar a l’església on s’estaven. Segurament haurien mort la reina. Els pagesos els van contenir fins a l’arribada de les tropes gascones. Un dels pagesos era de can Traver, on vostè té casa seva, si ve.

El rei suprimeix els mals usos i el dret de maltractar els serfs. És l’únic intent a tot Europa que va reeixir, en altres llocs la noblesa va esclafar intents semblants

Moltes gràcies, en prenc nota. 

Segurament van enviar algú va avisar els pagesos d’aquelles cases que s’afanyessin a anar a Girona. No era a prop, no, anant a peu o en carro.

I els Traver, cap a Girona 

Un altre era familiar dels Traver era casat a Can Sunyer, de Canet d’Adri, una altra casa magnífica, que s’hi va afegir. O el Mas Moler, de Celrà, també partidari de la reina. Alhora, ells van criar dos o tres pagesos més. A algun, la reina el va nomenar capità. Bé, són molts anys d’estudi, per tant, són quatre volums, la gent s’haurà d’esperar, fins que surtin tots els noms (riu).

Tanta importància tenia aleshores ser nomenat noble?

El més important era que suposava l’exempció d’impostos. En ennoblir-los, el rei els alliberava de pagar impostos.

Això ja comença a sonar interessant.

I no només ells, sinó tots els seus descendents directes, i per sempre.

Vull suposar que avui ja paguen impostos, els descendents... 

He, he, això es va acabar amb l’arribada de Napoleó i les posteriors corts de Cadis. Però fins abans de la guerra del francès, hi ha expedients judicials -ja amb els Borbons- on se’ls reconeix aquest dret a no pagar impostos.

Els descendents de tota aquella gent, saben que ho són?

N’hi ha ben pocs que en siguin conscients. Moltes d’aquelles cases han desaparegut, potser van haver de vendre... La majoria de vendes van ser per deutes, i el mas va sortir a subhasta. La guerra dels Segadors va portar deutes a moltes cases.

El que vostè hauria de fer ara és, com a descendent, demanar exempció d’impostos, a veure si cola.

(Riu) Encara em vindrien a fer una inspecció per veure si tenim monedes d’or amagades.

Subscriu-te per seguir llegint