Justine Triet guanya la Palma d’Or de Canes amb “Anatomie d’une chute”

La directora francesa s’imposa a l’altra gran favorita, “The zone of interest” de Jonathan Glazer, que guanya el Grand Prix

ERIC GAILLARD

ERIC GAILLARD

Paco Vilallonga / Canes

Era una de les grans favorites i no ha fallat. La directora francesa Justine Triet ha guanyat la Palma d’Or de Cannes pel thriller judicial “Anatomie d’une chute”, que des del primer dia que es va projectar va entusiasmar la crítica internacional. El film explica de manera metòdica la investigació i judici de la mort d’un home en estranyes circumstàncies en un xalet de les muntanyes franceses. Triet fa història convertint-se en la tercera directora que obté el màxim guardó del festival, després de Jane Campion per “El piano” (1993) i Julia Ducournau per “Titane” (2021). És l’onzena vegada en tota la història que una pel·lícula francesa guanya la Palma d’Or.

Per la seva banda, el director britànic Jonathan Glazer s’ha endut el segon premi en importància, el Grand Prix, per la seva impactant “The zone of interest”, en la que dissecciona des d’una perspectiva totalment original, adaptant la novel·la de Martin Amis, la maquinària de l’holocaust al camp d’Auschwitz. Un film agosarat, que juga permanentment amb el fora de camp i amb una banda sonora excepcional de Mica Levi. El realitzador tailandès Tran Anh Hung ha estat una de les sorpreses de la nit, guardonat amb el premi al millor director per la coproducció franco-thailandesa “La passion de Dodin Bouffant”, el film culinari protagonitzat per Juliette Binoche i Benoît Magimel.

Pel que fa als premis d’interpretació, en la categoria masculina s’ha imposat el gran favorit, el japonès Koji Yakusho, protagonista de “Perfect days”, de l’alemanya Wim Wenders, en la que interpreta de forma metòdica i molt humana un encarregat de la neteja dels lavabos públics de Tòquio. A la categoria femenina, la guanyadora ha estat l’actriu turca Merve Dizdar, premiada per la seva interpretació d’una professora de primària a “Les herbes sèches” de Nuri Bilge Ceylan. Dizdar ha desbancat la gran favorita, l’alemanya Sandra Huller, perjudicada perquè les dues pel·lícules que protagonitzava, “The zone of interest” i “Anatomie d’une chute”, han estat guardonades amb premis majors, incompatibles amb el d’interpretació.

De la resta de premis destaca el premi al millor guió obtingut per Yuji Sakamoto per “Monster”, el film del japonès Hirokazu Kore-eda, que ha recollit i agraït el guardó en absència del seu guionista. El premi del jurat l’ha rebut el finlandès Aki Kaurismaki per “Les feuilles mortes”, que era una de les grans favorites a la Palma d’Or. Potser per això, el director finlandès no ha aparegut a la cerimònia de clausura a recollir el seu premi. Entre els films millor valorats per la crítica, els grans oblidats han estat “La chimera”, de Alice Rohrwacher, “May December”, de Todd Haynes i “Il sol dell’avvenire” de Nanni Moretti.

Subscriu-te per seguir llegint