Pau Vallvé, Cabosanroque i Mazoni, amb un concert a la carta, s'afegeixen a l’(a)phònica

El festival de Banyoles se celebrarà del 30 de juny al 2 de juliol amb Rodrigo Cuevas, La Ludwig Band i Quico Pi de la Serra

La presentació del cartell complet de l'(a)phònica, aquest dimecres.

La presentació del cartell complet de l'(a)phònica, aquest dimecres. / Aleix Freixas (ACN)

Alba Carmona

Alba Carmona

L’(a)phònica completa el cartell de la dinovena edició amb Pau Vallvé, un concert a la carta de Mazoni, una instal·lació de Cabosanroque i el debut a Catalunya dels joveníssims Isaac et Nora, un fenomen viral nascut a França. El festival de Banyoles, que se celebrarà del 30 de juny al 2 de juliol, suma als ja anunciats Rodrigo Cuevas, La Ludwig Band o Quico Pi de la Serra, les actuacions d’artistes com Boom Boom Fighters & Cookah P, Mar Pujol o Les Mécanos per completar una programació «singular, diversa i arriscada», com la defineix el seu director, Francesc Viladiu, i que continua la feina feta en els darrers anys, que li ha valgut que la Generalitat l’hagi reconegut com a festival d’alt interès cultural.

En total, la cita escamparà per 24 escenaris de la ciutat 44 propostes, entre actuacions i activitats paral·leles, amb el 70% dela programació gratuïta. En col·laboració amb entitats locals i grans agents culturals del país com el festival Grec, l’(a)phònica acollirà tres estrenes absolutes, dues propostes especialment ideades pel festival i una actuació en primícia al país, a més d'encarregar-se de la coproducció del nou espectacle de La Ludwig Band. 

Coincidint amb el 25è aniversari de Cor de Teatre, la formació banyolina donarà el tret de sortida al festival divendres 30 de juny a la tarda amb Bon veïnatge, la relectura d’un espectacle de carrer que es va estrenar en la primera edició, i del qual oferiran cinc sessions. A continuació tindrà lloc el concert del duet murcià Maestro Espada i seguidament, l’artista asturià Rodrigo Cuevas obrirà la seva nova gira estatal, Romería, des de l’escenari del Club Natació Banyoles. 97 Onzas i Boom Bomm Fighters & Cookah P inauguraran l’escenari principal, La Muralla.

L’1 de juliol arrencarà amb la Bachcelona Akademie amb Carlos Mena i també comptarà amb el duet occità Cocanha. Seguirà el concert de Les Mécanos, un grup de cant polifònic que beu del patrimoni oral francès i occità; la presentació a Girona del sisè disc del rossellonès Pere Figueres i l’artista multidisciplinari Toni Casassas, en la seva primera actuació a les comarques gironines.

Aquella nit hi haurà dos dels plats forts del festival: la preestrena del nou disc de La Ludwig Band, Gràcies per venir, que no sortirà fins a la tardor i un dels pocs concerts gratuïts que oferirà aquests mesos Pau Vallvé. L’artista, que va viure uns anys a Banyoles, durà a l’escenari principal del festival el seu darrer treball, :).

El 2 de juliol començarà amb Tinc un paper, una proposta familiar a càrrec de Marc Parrot i Eva Armisén. Tot seguit, hi ha prevista l’actuació de la cantautora Mar Pujol, l’espectacle Barbershop, afaitem o afinem, del quartet de música vocal a cappella 4GAMI i el concert de Quico Pi de la Serra.

També el dia 2 serà el torn dels germans francesos Isaac et Nora, que faran parada a Banyoles després d’una gira per nou països llatinoamericans. I és que el duet s’ha convertit en un fenomen mundial gràcies a les versions del repertori popular del continent que anava penjant a la xarxa.

Mireia Vives i Borja Penalba; l’estrena de l’espectacle Vocal roots de Maria Coma són altres propostes de la darrera jornada del festival, que tancarà Mazoni amb l’espectacle 20-20. El bisbalenc celebrarà dues dècades sobre l’escenari interpretant un repertori que el públic haurà pogut escollir prèviament a través d’un formulari al web del festival.

A més, durant el monestir de Sant Esteve acollirà la instal·lació sonora Dimonis dels banyolins d’adopció Cabosanroque, inspirada en els exorcismes de Jacint Verdaguer. 

Els Tasts de Concerts d’artistes com Selva nua, Xiomara Abello o Hugo Arán o una conversa amb Pilarín Bayés, les il·lustracions de la qual protagonitzen el cartell d’enguany, són altres activitats previstes.