La cineasta Carla Simón ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cinematografia 2023. El guardó, que l'any passat va anar a parar a Penélope Cruz, té una dotació de 30.000 euros i està concedit pel Ministeri de Cultura i Esport. La distinció destaca l'aportació més destacada a l'àmbit del cinema espanyol durant l'any anterior a la seva concessió.

El premi coincideix amb l'extraordinària trajectòria a escala internacional que ha tingut 'Alcarràs', dirigida per Simón i Oso de Oro a la Berlinale. El reconeixement de la crítica, que ha lloat de forma unànime la pel·lícula ambientada en un poble de Lleida protagonitzada per una família que intenta viure dels seus presseguers, no va coincidir en l'última edició dels Premis Goya, on la pel·lícula se'n va anar de buit.

El jurat ha volgut reconèixer Simón per “posicionar el cinema espanyol en el panorama internacional” amb l’obtenció de l’Os d’Or a la Berlinale. El jurat ha destacat d’‘Alcarràs’ “la naturalitat i precisió en la construcció d’històries i personatges, que combina amb intel·ligència i rigor el realisme i la ficció amb una mirada de plena actualitat a problemes socials”. A més, ha afegit, “incorpora d’una manera orgànica la diversitat de llengües que caracteritzen i enriqueixen la nostra societat i cultura”.

El jurat del premi ha fet èmfasi en què Simó representa “a una generació de cineastes que han aconseguit en molt poc temps desenvolupar un cinema de qualitat i compromès amb el propi mitjà i la societat arribant a un públic global”. Considera que és “un dels referents del gran moment que viu el cinema espanyol”.

El jurat del guardó, presidit per Beatriz Navas Valdés, també ha ressaltat que Simó “ha estat capaç de promoure que s’hagin obert sales de cinema en un moment complicat després de la pandèmia de la covid-19”.

El guardó que entrega el ministre de Cultura i Esports habitualment en el marc del Festival de Sant Sebastià va reconèixer en la passada edició a Penélope Cruz.