L’arquitecte Josep Miàs guanya el premi Architizer A+ pel funicular del Tibidabo

La Cuca de Llum, el disseny del banyolí que connecta Barcelona amb el parc d’atraccions, rep el guardó al millor projecte de transport sostenible

La Cuca de Llum del parc d'atraccions del Tibidabo.

La Cuca de Llum del parc d'atraccions del Tibidabo. / Miàs Architects.

Alba Carmona

Alba Carmona

L’arquitecte banyolí Josep Miàs s’ha endut un dels premis internacionals Architizer A+ Awards amb la Cuca de Llum, el funicular del parc d’atraccions del Tibidabo. El treball de Miàs, un dels arquitectes catalans amb més ressò internacional, ha estat reconegut com el millor projecte de transport sostenible en l’onzena edició dels premis de la plataforma d’arquitectura en línia Architizer. 

Els premis, que tenen guardons triats per un jurat professional i d’altres escollits en un procés de votació popular, reconeixen projectes en l’àmbit de l’arquitectura, el disseny i la innovació. Per primer vegada, en aquesta edició reconeixen també mitjans de transport que incorporen sistemes i materials sostenibles i que i segueixen les millors pràctiques relacionades amb el disseny, la construcció i les operacions ètiques. 

La Cuca de Llum, que s’ha endut el guardó popular en aquesta categoria, es va posar en marxa el 2021 per substituir l’històric funicular del Tibidabo, inaugurat el 1901, i connectar la ciutat de Barcelona amb el parc d’atraccions. El disseny del despatx de Miàs va servir per posar al dia la infraestructura, que va ser el primer funicular de l’Estat, i es va concebre com una atracció més del parc del Tibidabo, amb un comboi panoràmic per gaudir de les vistes de la capital catalana. 

El projecte del funicular competia amb l’intercanviador Vendôme Multimodal Hub, un disseny fet per l’estudi Bisson Fortin and Provencher per al metro de Mont-real; el projecte urbanístic One Green Mile, de Bombai, ideat per l’agència Studio POD, que va aconseguir el premi del jurat i la Casa Sui de Nídia Duarte Architecture. 

Un altre disseny català, el projecte d’oficines flexibles Loom plaça Catalunya de l’estudi d’arquitectura SCOB, també va rebre un altre dels A+ Award 202, tambe amb el vot del públic. El complex, situat a la plaça Catalunya de Barcelona, pertany a la divisió d’oficines flexibles de Merlin Properties i redescobreix l’edifici noucentista Casa Pich i Pon, ideat per l’arquitecte Puig i Cadafalch a principis del segle XX.