Premis a l’arquitectura «de context»

Els guardons del Col·legi d’Arquitectes aposten per projectes que «es relacionen assenyadament» amb l’entorn, com la Casa PIN8 de Forallac o un nou mirador de Celrà

Alba Carmona

Alba Carmona

La vint-i-cinquena edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques Girona ha apostat per una arquitectura «de context», que treballa d’una forma «silenciosa, gairebé anònima, que s’allunya de les tensions formals per relacionar-se assenyadament amb els llocs». Així ho assegura el jurat, format per João Mendes Ribeiro com a president i Fuensanta Nieto i Michèle Orliac com a vocals, que han reconegut disset de les vint-i-tres obres que van passar a la fase final els premis de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). 

El jurat celebra «un fenomen molt positiu, en què una nova generació d’arquitectes manifesta afecció i resiliència envers la disciplina de l’arquitectura, plantant llavors en llocs dispersos del territori». En molts casos, assenyala el jurat és una arquitectura que treballa «a petita escala, domèstica i privada, estretament relacionada amb el paisatge». 

La Casa PIN8, guanyadora del premi d'Arquitectures,

La Casa PIN8, guanyadora del premi d'Arquitectures, / GAEL DEL RÍO

De fet, en la categoria principal, Arquitectures, el jurat destaca que un dels principals reptes dels arquitectes rau «en la capacitat de respondre a les necessitats i tècniques contemporànies, respectant alhora la tradició i l’equilibri ecològic i cultural amb el lloc». 

D’entre una tria de projectes finalistes que incloïa treballs com la Clínica Girona o la reforma del Museu de l’Empordà de Figueres, ha resultat guanyadora la Casa PIN8 de Forallac, de PMMT Arquitectura, un projecte que «estableix una relació potent i tensa amb els edificis circumdants». 

El jurat també ha atorgat sis mencions en aquesta categoria a treballs com Dues cases de fusta a Vidrà de Sau Taller Arquitectura, L’Areny a Girona de Ferran López i Mireia Colls o Habitatges l’Alzina a Caldes de Malavella, de Jaime Prous. 

El projecte premiat en la categoria d'Interiors.

El projecte premiat en la categoria d'Interiors. / JOSE HEVIA BLACH

Pel que fa a la categoria d’Interiors, el premi és per a Intersticis Habitats a Girona, de 05 AM Arquitectura, un projecte «radical», a parer del jurat, que «demostra la capacitat dels seus arquitectes per interpretar la transformació de les arquitectures existents d’una manera original i innovadora». 

També s’han atorgat tres mencions a la Fonda d’El Foment, de l’Estudi Arquitectura Interior Maite Prats, la reconversió d’un taller a la Cellera de Vida Arquitectura i FEM a Salt, de Numun Arquitectura. 

En l’apartat de Paisatges, ha resultat premiat Balcó Gavarres, un mirador al parc de la Torre Desvern de Celrà, de Tallerdarquitectura+Estudi CCB24, en què el jurat destaca la torre com «un vincle exemplar entre l’arquitectura, el paisatge i l’experiència d’un lloc». 

El mirador del parc de la Torre Desvern de Celrà.

El mirador del parc de la Torre Desvern de Celrà. / COAC Girona

La menció ha anat per Sota el Pont, una intervenció a Sant Feliu de Pallerols d’Arnau Estudi d’Arquitectura + Marc Costa Soler. 

Niu de Foc, una instal·lació del festival Lluèrnia d’Olot a càrrec de Jaume Tané, Xevi Bayona, Ariadna Castells, Marc Lorente i Emi Martinez, Aniol Coll és l’obra premiada d’Efímers, categoria en què tres instal·lacions olotines més s’han endut també una menció. 

«Niu de Foc», premi d'Efímers.

«Niu de Foc», premi d'Efímers. / COAC Girona

A més dels premis del jurat professional, amb més de 2.500 vots, la ciutadania ha concedit el Premi de l’Opinió, seleccionat entre les vuitanta-vuit obres presentades als premis, a Domis Fuscius, un projecte de Sotelo Margalef Arquitectes a Foixà.