Un projecte sobre el Santuari Gaia guanya el Premi Joves Fotògraf(e)s de la Diputació de Girona

El jurat del guardó impulsat per l’INSPAI, el Centre de la Imatge, ha valorat la qualitat tècnica de les instantànies que conformen el reportatge «Coexistir» de Pau de la Calle

En Pol, un voluntari del Santuari dona de menjar a la Patri mentre la Lia, una treballadora, li fa petons.

En Pol, un voluntari del Santuari dona de menjar a la Patri mentre la Lia, una treballadora, li fa petons. / Pau de la Calle

Redacció

Coexistir, un reportatge fotogràfic del barceloní Pau de la Calle sobre el maltractament d’animals de granja, considerats víctimes d’explotació ramadera, i que mostra el dia a dia al Santuari Gaia del Ripollès, ha estat escollit  com a guanyador de la 21a edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, el guardó impulsat per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

El treball guanyador és un discurs visual sobre la tasca que fa la Fundació Santuari Gaia, un centre vegà de rescat i recuperació d’animals considerats de granja i que han sigut víctimes d’explotació ramadera, maltractament o abandonament. Tal com destaca en un comunicat enviat per la Diputació de Girona, el jurat del premi ha destacat la «qualitat tècnica» de les instantànies presentades per Pau de la Calle, en les quals destaca molt el treball amb «la llum i el color». El veredicte també conclou que es tracta d’un reportatge «molt cinematogràfic però alhora proper i quotidià» i que a través de les imatges «s’explica una història i la relació entre animals i cuidadors».

D’altra banda, s’ha valorat «l’originalitat, la innovació, la qualitat artística i tècnica de les imatges i la viabilitat i les possibilitats materials d'execució dels projectes presentats, així com la construcció d’un fil discursiu que aglutini el conjunt de l’exposició i que sigui coherent i unitari». 

Fundat l’octubre del 2012 per Ismael López i Coque Fernández, amb l’objectiu de salvar animals que necessiten ajuda, i al mateix temps, promoure el veganisme, el Santuari Gaia, situat al terme municipal de Camprodon, s’ha convertit en tot un referent del moviment animalista arreu del planeta.

El jurat d’aquesta edició ha estat format pel vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; per la cap d’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Natàlia Navarro; per la crítica d’art i comissària independent Neus Miró, per la fotògrafa i doctora en belles arts Marta Negre i pel fotògraf Dani Duch.

Cada matí les oques surten del cobert, on dormen, batent les ales.

Cada matí les oques surten del cobert, on dormen, batent les ales. / Pau de la Calle

1.000 euros i una exposició

El premi està dotat amb 1.000 euros i, tal com estableix la convocatòria, INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, impulsor del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, programarà una exposició amb les trenta imatges del projecte guanyador, n’editarà un catàleg i en farà la presentació el mes d'octubre vinent a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Posteriorment, l’exposició s’integrarà dins el programa d’exposicions itinerants de la Diputació per oferir-la a tots aquells municipis gironins que la sol·licitin. 

L’exposició també formarà part de certàmens i festivals fotogràfics: del Festival Off, a Perpinyà; de l’Imaginària, a Castelló de la Plana; de la Biennal Olot-Fotografia, i del Festival Mirades, de Torroella de Montgrí, o el festival Mitgeres de Valls, entre d’altres. Al mateix temps, l’exposició es podrà veure al lloc web d’INSPAI. 

Nascut l’any 2000 a Barcelona, Pau de la Calle es va formar com a fotògraf a l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) Serra i Abella, i es va especialitzar en fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Està interessat en històries humanes, com ara conflictes socials, moviments migratoris i la creixent crisi climàtica global. Al llarg de la seva trajectòria com a fotògraf, ha exercit com a fotoperiodista freelance per diversos projectes. Actualment, col·labora per a diferents mitjans i agències, tan nacionals com internacionals, entre els quals hi ha el diari Ara, Revista 5W o el The New York Times.