Una exposició aprofundeix en la història del penal del castell de Sant Ferran de Figueres

Per aquest centre hi van passar un miler de reclusos que aprenien un ofici, produïen objectes i les seves famílies els podien vendre al mercat de la ciutat

Alguns presos del taller de sastreria al penal, a principis del segle XX.

Alguns presos del taller de sastreria al penal, a principis del segle XX. / FONS DE LA FAMÍLIA FAJOL

Cristina Vilà Bartis

Un Reial decret del 1908 va disposar el tancament del penal de Tarragona i el trasllat de la població reclusa al castell de Sant Ferran de Figueres. La decisió es prenia per millorar les seves condicions de vida. Segons explica Carlos Díaz Capmany, tot i no desenvolupar-se un projecte de règim progressiu, el que sí que va aplicar-se en el penal, que va arribar a tenir fins a un miler de presos, va ser una filosofia molt moderna: la d’utilitzar el treball per mantenir els interns «actius de cos i ment».

Tot això i més detalls sobre la vida en aquell espai s’expliquen a l’exposició El Castell de Sant Ferran de fa 100 anys que recull quaranta-quatre postals sobre el castell procedents del fons de la família Fajol. La mostra, dissenyada i muntada per Joan Carné, Joan Cos i Josep Fajol que inclou textos de Carlos Díaz Capmany i Albert Testart, s’inaugura aquest dijous a les 7 de la tarda, a La Cate de Figueres.

Joan Carné explica que el penal és un dels elements «més curiosos del castell»: «Com a element defensiu, va tenir poca importància i va quedar ràpidament obsolet, però aviat va ser aprofitat com a penal tot i que no estava pensat per aquesta funció».

Carné detalla que aquesta era una presó molt moderna, un lloc on «podies redimir la pena treballant –s’hi feien tallers– i tot el que produïen quedava en propietat dels reclusos i les seves famílies –que s’havien instal·lat a la ciutat– ho comercialitzaven al mercat de Figueres».

Díaz Capmany afegeix que aquests guanys els permetien subsistir i Carné apunta que, a banda, «els tallers els servien de formació per a la posterior vida fora del penal». Eren tallers sobretot d’artesania on es feien espardenyes, cistells de vímet, cordes o recipients de llauna. També peces de sastreria, tal com mostra la fotografia on es veuen reclusos, tots homes, utilitzant màquines de cosir.

Aquest viatge al passat es pot fer a través de vint-i-quatre postals que va publicar L. Roisin, un editor de Barcelona, i que el fons Fajol conserva íntegre i, la resta provenen d’altres editors locals, un d’ells, La Veu de l’Empordà.

Una visita al penal, diumenge

Per complementar l’exposició, diumenge a dos quarts d’onze s’ha previst una visita guiada, de la mà de Díaz Capmany, president del Consorci del Castell, a la zona del penal, actualment tancada i pendent de rehabilitació. Per participar, caldrà inscriure’s. El 18 de juny també es farà una matinal fotogràfica amb Lluís Vila.