Més pes internacional que mai, amb Simon McBurney, Milo Rau, Peeping Tom, Angélica Liddell o Thomas Ostermeier com a reclam, i una important aposta per les produccions i coproduccions amb artistes de dins i fora del país són els trets distintius de la pròxima edició de Temporada Alta, que se celebrarà del 30 de setembre al 10 de desembre. El festival, amb un pressupost que puja als 3 milions d’euros, mira cap a fora per importar i exportar espectacles i programa per aquesta tardor 99 propostes, amb gairebé quaranta estrenes, vint muntatges internacionals de deu països i vint-i-cinc produccions o coproduccions. En total, posa més de 60.000 entrades a la venda per a les 160 funcions inicials, amb el teatre com a puntal, però també amb circ, propostes familiars i més presència de la dansa i la música, amb concerts singulars com el que impulsa Albert Serra amb Ingrid Caven.
Tot i que l’arrencada d’enguany serà musical, amb la darrera parada de la gira d’Antònia Font omplint el Palau de Fires, com sempre un dels atractius seran els grans noms de l’escena mundial, amb «una de les programacions internacionals més potents» que s’han vist mai al festival, segons el director de Temporada Alta, Salvador Sunyer.
Hi passaran dels més habituals com Thomas Ostermeier (Qui a tué mon père) o Cristiana Morganti (Jessica and Me) a d’altres que hi seran per primera vegada, com Simon McBurney, un dels grans directors europeus, que debuta a Girona amb Drive your plow over the bones of the dead del Théâtre de Complicité, o el jove director lituà Jokübas Brazys, deixeble de Korsunovas, amb La gavina de Txèkhov.
Repetiran visita Milo Rau (Familie); Peeping Tom, amb Diptych: The missing door and The last room, la posada de llarg de Figueres com a nova subseu del festival; a més de Gabriel Calderón (Ana contra la muerte), Mariano Pensotti (La obra) i Marina Otero (Love me), del cicle Connexió Iberoamèrica.
Un dels eixos de l'apartat internacional són les coproduccions en què treballen plegats professionals catalans i de fora, com la proposta de dansa de gran format del projecte PPP o el que uneix la companyia catalana El Eje i l'argentí Sergio Boris, Euforia y desazón. Aquesta explica Sunyer, és una de les grans línies de futur del festival, per continuar exportant les arts escèniques del país, especialment les que aposten per llenguatges més arriscats.
Escena catalana
Pel que fa a l’escena catalana, el cartell inclou 65 espectacles -25 amb artistes gironins- amb el segell de La Calòrica, Sergi Belbel, Jordi Galceran, Dagoll Dagom o Roser López Espinosa.
Destaquen les produccions de nous projectes que faran temporada i gira en els mesos vinents, com Casares-Camus: Una història d’amor de Mario Gas; lectures de Míriam Iscla (Simone Weil, a la catedral) i Pol López (L’anticrist de Friedrich Nietzsche) o els darrers muntatges signats per Jordi Oriol, Ada Vilaró o Mal Pelo, que coincidirà amb una gran exposició dedicada a la companyia de Celrà al Bòlit.
Temporada Alta també està al darrere de les noves produccions de Nao Albet i Marcel Borràs, La Veronal o Angélica Liddell, punta de llança de la Setmana de Programadors, que estrenarà mundialment a Salt un muntatge de sis hores de durada, Vudú (3318) Blixen. Durant aquests dies en què el festival es bolca en la creació contemporània (del 16 al 19 de novembre) també es veuran els nous espectacles de Roger Bernat o Rodrigo Garcia.
Quatre dels muntatges de la primera fornada de la nova etapa de El Canal es veuran al festival, una xifra, augura Sunyer, que creixerà en el futur, perquè després d’anys d’una situació «depriment i patètica», el Centre d’Arts Escèniques de Salt té ara «un projecte potent i ben pensat».
Entre les novetats del festival sobresurt una jornada dedicada al públic familiar liderada per El Pot Petit, la petiTA, i els Dijous de Comèdia a Temporada Alta, dedicats als monòlegs d’humor.
Amb Girona i Salt com a seus principals i Figueres com a novetat en les subseus, la 32a edició consolida Barcelona com a espai del festival. Si l’any passat hi va dur un espectacle, enguany són dos: The Goldberg Variations, BWV 988 de la companyia Rosas al Mercat de les Flors -a Girona no hi ha cap escenari prou gran per acollir-lo, igual que el de Peeping Tom- i el remuntatge de La Douleur de Patrice Chéreau al Romea.
En l’apartat social, el festival arribarà a 5.000 alumnes de centres educatius de Girona i Salt, amb 95 funcions per al públic escolar.
Les entrades es posen a la venda el 5 i 6 de setembre (en compra preferent) i el 7, ja amb la taquilla oberta.