Els videojocs i la impressió 3D centraran la nova temporada d'exposicions del CaixaForum Girona. El centre cultural de la Fundació La Caixa obrirà la temporada a l'octubre amb Homo Ludens. Videojocs per entendre el present, que reivindica el pes dels jocs en la cultura contemporània, mentre que al març serà el torn de Print3D. Reimprimir la realitat, que explorarà el potencial i l'impacte d'aquesta tecnologia.

A través de les 34 exposicions que presenta arreu dels centres CaixaForum, el CosmoCaixa i les mostres itinerants, la Fundació La Caixa busca aquesta temporada "unir els llenguatges de la ciència i l'art", una aliança de la qual "neixen noves narratives i nous reptes", segons la seva directora general adjunta, Elisa Durán. Per Durán, la fundació presenta una temporada "actualitzada i connectada amb la realitat actual, també en concepte", que té en compte la situació del sector cultural després de la pandèmia: "el públic ha tornat, però vol fer les coses d'una altra manera, vol participar més", amb més implicació per part del visitant i més presència de la tecnologia.

En aquesta línia que advoca per "un canvi del llenguatge expositiu, perquè art i ciència sumen més junts", CaixaForum Girona encetarà el curs amb una reflexió sobre el videojoc com una de les manifestacions culturals més rellevants de l'actualitat. Homo Ludens. Videojocs per entendre el present reflexiona sobre les aportacions de la indústria del videojoc en el camp de la ciència, el disseny i l'art, i també la manera en què incideixen en la nostra identitat i la forma de relacionar-nos.

La mostra, que es podrà visitar del 3 d'octubre al 18 de febrer, inclou mostres de videojocs i obres d'art contemporani d'artistes com Bill Viola i Mónica Rikić, i ofereix un recorregut immersiu i participatiu en els videojocs com a indústria, creació i cultura.

La peça de Mónica Rikić que es podrà veure a "Homo Ludens". JULIETA FEROZ

A partir del 20 de març i fins al 25 d'agost, li prendrà el relleu Print3D. Reimprimir la realitat, que analitza les possibilitats i els reptes de la impressió 3D. L'exposició aprofundeix en la forma en què aquesta tecnologia col·laborativa s'ha començat a aplicar en camps molt diversos, des de la medicina fins a l'art o la construcció, per permetre produccions amb dissenys personalitzats i a escales i mides impensables fins fa alguns anys.

S'hi exhibiran més de 200 peces creades amb impressores 3D, per veure com funciona aquesta tecnologia, quins materials fa servir i perquè es considera que pot canviar els nostres hàbits de consum i el nostre sistema productiu.

El tapís de Miró

Enguany, CaixaForum Girona també exhibirà del 16 de febrer al 18 d'agost un dels set tapissos monumentals creats per Joan Miró, una obra de gran format de 1980 recentment restaurada a la vista del públic a Barcelona.

A més, la Fundació la Caixa continuarà impulsant la plataforma en línia gratuïta CaixaForum+, que té actualment més de 100.000 subscriptors.