Tres dels millors actors catalans de la seva generació -Ivan Benet, Norbert Martínez i Ernest Villegas- es posen a la pell de tres homes de la seva edat a Els ossos de l’irlandès, una comèdia negra escrita per Víctor Borràs i dirigida per Xavier Ricart, que ofereix un retrat mordaç dels homes que s'acosten a la cinquantena. S’estrenarà el 20 d’octubre al Teatre de Salt i després farà temporada a Barcelona.
«Ens sentim en part identificats amb aquests personatges que, com nosaltres, van néixer als setanta i van ser educats amb la consigna de ‘nen no ploris i no expressis massa els teus sentiments’», asseyalava aquest dilluns Ivan Benet, en una roda de premsa en què es palpava la complicitat generacional entre actors, director i autor.
L'obra, que després de passar per Temporada Alta es podrà veure al Teatre Akadèmia de Barcelona del 15 de novembre al 10 de desembre, narra la història de tres amics que amaguen un fosc secret que els ha distanciat durant els últims vint anys i que es veuen obligats a desenterrar.
En paraules del director, Els ossos de l’irlandès és «una comèdia àcida i rural, que transcorre en un poble de la Catalunya interior però que té un estil que recorda la dramatúrgia irlandesa, amb aquests personatges a qui els costa tant expressar els seus sentiments i aquestes històries sota les quals subjauen tantes capes».
Ivan Benet descriu el text de Víctor Borràs com «una filigrana» perquè aconsegueix mantenir l’equilibri «entre la comèdia i la història tan bèstia que explica».
«És increïble que ens partim tant la caixa amb una cosa tan forta», subratlla Ricart, que considera la peça teatral «una forta castanya a la nostra pròpia generació» i un text «mordaç, sense ser moralista».
Els fets tenen lloc al magatzem del personatge que interpreta Ivan Benet, un treballador de La Caixa que fa cervesa artesanal en les estones lliures. Un espai dut a escena per Anna Tantull, tal com apunta Ernest Villegas, que afegeix, mig de broma mig de debò, que no només hi ha homes a la companyia.
«És una història universal, que passa en un poble de Catalunya, però que pot interessar qualsevol, home o dona, de ciutat o de camp, perquè parla de l’amistat», afegeix.
Produït per Teatre Nu, es tracta del projecte guanyador del Premi Quim Masó 2022, que cada any s’enuncia en el marc del festival i es presenta en la pròxima edició. A banda de rebre el premi Quim Masó, el muntatge també va ser becat per la Sala Beckett i va obtenir el premi Frederic Rahola, que a banda d’una dotació econòmica també preveu l’edició del text.
Tretze anys al ring del festival
La dramatúrgia catalana contemporània és un dels punts forts de Temporada Alta que, entre d'altres iniciatives per potenciar-la, organitza des de fa tretze anys el famós Torneig de Dramatúrgia. Vuit autors pujaran aquest any a l'habitual ring del festival, on els contrincants substitueixen els punys pels textos que exposen davant d'un públic que exerceix de jurat.
L'enfrontament s'ha exportat en els darrers anys a les Balears, el País Valencià, Madrid i Llatinoamèrica, però el més veterà és el que té lloc a Girona i que aquesta edició arriba a la xifra de cent dramaturgs en tretze anys. Entre els premiats de les anteriors edicions destaquen Jordi Galceran, Clàudia Cedó, Jordi Oriol, Marta Barceló o Cristina Clemente.
Aquest any hi participen Lali Álvarez, Sergio Baos, Frank Bayer, Pau Coya, Aleix Fauró, Isis Martin, Gemma Rodríguez i Amparo Vayà.