Quatre audicions seran el preludi del 50è aniversari de la Cobla Ciutat de Girona

La formació s’avança a la celebració del mig segle, que serà l’any vinent, amb actuacions en diferents barris durant aquest mes de juliol

El debut de la Cobla Ciutat de Girona, l'any 1975.

El debut de la Cobla Ciutat de Girona, l'any 1975. / Ajuntament de Girona. CRDI (Narcís Sans Prats)

Montserrat Juvanteny

El proper 2025 se celebraran 50 anys de la presentació de la cobla Ciutat de Girona al Teatre Municipal. Un acord entre l’Ajuntament de la ciutat i l’entitat Amics de la Sardana-Terranostra farà possible quatre audicions especials en diferents indrets de la ciutat aquest juliol com a preludi d’aquest aniversari.

L’inici serà dimarts 9 de juliol a la plaça Santa Susanna del Mercadal; la segona el 16 a la plaça Prudenci Bertrana de la Devesa; la tercera el 23 a la plaça de la Xemeneia dels Químics i la darrera, el 30, al parc de Vistalegre. 

La història de la cobla

El 9 de març de 1975, al Teatre Municipal de Girona, tenia lloc la presentació oficial de la nova cobla, composta per músics de les comarques gironines procedents de formacions musicals de renom, dirigida per Lluis Buscarons. Després de Buscarons, la direcció de la Ciutat de Girona la va assumir el cassanenc Francesc Camps, del 1987 fins el 1996. Aleshores va ocupar el lloc de director el jove de Tortellà Marcel Sabaté.

Jesús Ventura s'incorporava a la direcció de la cobla el 1012 fins a la seva mort, el 2022. Des del 2023, el titular en la direcció de la Ciutat de Girona és l’Esteve Molero.

En aquests anys, compositors com Francesc Camps o Jordi Paulí han dedicat sardanes a la cobla, que també ha rebut reconeixements com el Premi a la Divulgació Musical dels Premis Capital de la Sardana 2018 pels seus treballs de la Col·lecció Fonoteca de Cobla, dedicada a compositors gironins.