Representants del món cultural i associatiu de la Catalunya del Nord, familiars i amics, van assistir ahir a l'església de Sant Josep de Perpinyà als funerals de Renat Llech-Walter, incansable defensor i promotor de la llengua i la cultura catalanes al Rosselló, que va morir dimecres a la matinada als 100 anys d'edat.

Entre les diverses personalitats que van ser presents per retre un últim homenatge al difunt i acompanyar la seva família hi havia el cantautor Jordi Barre, l'escriptor i músic, Jordi Carbonell, el tinent d'alcalde de Perpinyà Jaume Roure.

Al final de la cerimònia religiosa els responsables de les diverses associacions creades per Renat Llech-Walter, o a les quals va participar, van recordar la seva trajectòria i la seva personalitat «poc ordinària» caracteritzada per «un gran optimisme, una curiositat intel·lectual incansable i un esperit d'ajuda mútua».

Molt conegut en els ambients culturals i associatius de Perpinyà, Renat Llech-Walter va crear l'any 1946 el conjunt coral Les Gais Troubadour Catalans i va ser el primer a fer un programa setmanal en català a Radio Perpignan, la primera emissora pública local, als anys 60.

President de l'Association Polytechnique des Pyrénées-Orientales, una entitat d'erudits que es dedica a la vulgarització i divulgació de la cultura i de les ciències, va impulsar els primers cursos de català per adults a la Catalunya Nord.

Per això, l'any 1967, va publicar en francès el seu Cours d'initiation a la langue catalane, el primer llibre d'ensenyament bàsic de català que està encara a la venda.

Llech-Walter també va presidir el Grup Rossellonès d'Estudis Catalans, va ser Majoral del Felibritge, Mantenidor dels Jocs Florals de la Ginesta d'Or i per acabar, president d'honor de la Societé agricole, scientifique et littéraire des Pyrénées-Orientales. També va ser un gran promotor de l'esperanto afirmant sempre que «si els homes s'entenen i aprenen a estimar-se, mai més s'enfrontaran».

L'any 1994, l'ajuntament de Perpinyà el va guardonar amb el primer premi Joan Blanca, instituït per homenatjar les persones que han actuat per la defensa i la promoció de la llengua i la cultura catalanes, i el 2002, va rebre a Barcelona la Creu de Sant Jordi que li va entregar el president Jordi Pujol.