L´artista gironí Guillem Brull ja és, amb tan sols 22 anys, ballarí solista d´un dels teatres més prestigiosos d´Europa. La directora del Ballet del Teatre de l´Òpera Nacional de Finlàndia, Dinna Björn, ha apostat fort pel jove després d´haver-lo contractat fa poc més d´un mes, i per Nadal ballarà la Dansa Espanyola del segon acte de l´espectacle del Trencanous com a intèrpret principal. «Ofertes com aquesta són les que et fan créixer com a ballarí», sosté Brull.

L´Òpera ha programat vuit funcions del Trencanous en què el jove gironí actuarà com a solista a partir del proper 5 de desembre, el dia de la première, fins el 4 de gener. Durant el mateix període també interpretarà l´espectacle de la Dansa Xinesa, però l´estrena de Brull com a solista va ser ahir mateix, quan va oferir un pas a dos i una variació del ballet Napoli, amb coreografia del desaparegut August Bournonville, en un museu de Helsinki, la capital finlandesa.

El jove va entrar a la companyia de l´òpera nòrdica el passat 1 d´octubre i hi balla amb uns 90 artistes internacionals en un ambient de forta competitivitat, per la qual cosa afirma que ha fet «un gran esforç» per a ser designat com a solista. El ballarí va començar per actuar dins del cos de ball clàssic en l´espectacle Giselle, amb coreografia de la «gran i única» Sylvie Guillem, com la defineix.

Ja durant les primeres setmanes la directora del teatre, Dinna Björn, es va fixar en les qualitats interpretatives del gironí, i ha convertit el que era un contracte per a tres mesos en un de tot l´any, a més de fer-lo solista. Brull assegura que «ser ballarí professional no és gens fàcil» ja que «cal tenir un físic adient, musicalitat, art, tècnica, intel·ligència i sort», i destaca que «hi hagi algú disposat a donar-te un vot de confiança com fa la Dinna Björn».

El ballarí viu a Hèlsinki, on hi ha les modernes instal·lacions de l´Òpera finlandesa, després d´haver ballat a Suïssa i Itàlia. La temporada passada va formar part de la companyia Júnior del Ballet de l´Òpera de Zuric, dirigida pel coreògraf Heinz Spoerli, després que s´hagués titulat en ball a l´Escola de Dansa del Teatre de l´Òpera de Roma, una de les millors d´Europa.

Família d´artistes

Des de ben petit va veure l´art a casa seva. Brull és l´hereu de la saga gironina dedicada a la dansa que el 1956 ja va obrir una escola de ballet a Girona, llavors en mans de la seva àvia, Rosa Maria Viñals. Va prendre´n el relleu la seva mare, Maribel Bover, la introductora del jazz a Girona amb la Locomotora Negra, i que regenta l´escola que porta el seu nom i que compta amb més de 300 alumnes. La sensibilitat per l´art també li ha vingut del seu pare, Jordi Brull, un conegut bateria de jazz.

Entre els propers projectes de l´artista a Finlàndia hi ha la interpretació de ballets clàssics, com la Bella Dorment, i de dansa neoclàssica amb coreografies de David Dawson o Jiri Kylián. Tot i això, confessa que sempre que pot torna a Girona per donar classes magistrals a l´escola de la seva mare i ja prepara l´espectacle que cada juny ofereix al Teatre Municipal.