03 de desembre de 2007
03.12.2007

INSCRIPCIÓ | JORNADA ESPORT I SALUT

Mor a Palafrugell als 42 anys l'exbaixista de Los Rodríguez, Daniel «Pato» Zamora

03.12.2007 | 01:00
daniel «Pato» zamora. El músic empordanès va col·laborar amb artistes com Alejandro Sanz o Joaquín Sabina.

La pàgina personal a Internet de Daniel Pato Zamora rebia ahir nombrosos missatges de comiat procedents d´arreu del món. La sobtada desaparició, dijous passat, de qui va ser baixista de la històrica formació de rock espanyola Los Rodríguez, ha commogut tota una generació, tant de músics com de seguidors, que recordaven ahir, a través de la xarxa, la trajectòria d´aquest baixista fill de Palafrugell i autèntic rodamón d´una generació de músics que va ser protagonista de l´època més gloriosa del rock llatí.
Daniel Pato Zamora, de 42 anys d´edat, es va treure la vida el passat dijous a la seva població natal de Palafrugell, on havia tornat fa uns anys per lluitar contra la greu malaltia que patia des de feia temps. El músic havia viscut en diverses ciutats del món com Madrid o Buenos Aires, treballant com a col·laborador, entre d´altres, d´artistes com Alejandro Sanz, Manolo Tena, Andy Chango o Sergio Makaroff.
Nascut el 24 de juny de 1965, Daniel Zamora, va estudiar música des de ben petit, formant part de diverses agrupacions musicals de Palafrugell i completant la seva formació com a baixista a l´acadèmia Zeleste de Barcelona. El 1983, Daniel Zamora es va desplaçar fins a Madrid, on ben aviat va conèixer el bateria Germán Vilella, amb qui més tard va tocar amb Los Rodríguez. Zamora va entrar a la banda liderada per Andrés Calamaro el maig de 1991 en substitució de l´anterior baixista, Candi Avello.
Com a membre de Los Rodríguez, Zamora va viure una de les etapes més productives de la banda amb l´èxit d´àlbums com Sin documentos o Palabras más, palabras menos. La formació, però, es va disoldre el 1996 i Zamora va decidir retirar-se del món de la música professional, refugiant-se a l´illa de Formentera. Després de dedicar-se a escriure alguns llibres, com el Diccionario para el tercer milenio o Cuentos impresentables, va decidir tornar a Madrid el 2002 per tal de col·laborar en diversos projectes amb els seus amics i companys Ariel Rot i Germán Vilella.
Després que se li diagnostiqués un càncer, Daniel Zamora va decidir tornar a Palafrugell, la seva localitat natal que ell mateix descriu, a la seva pàgina personal d´Internet, com un «enclavament surrealista per excel·lència». En els darrers anys, el baixista havia estat lluitant contra la malaltia que patia.
La mort de Daniel Pato Zamora ha provocat reaccions de tot el món de la cultura, i especialment dels qui van compartir escenaris amb ell. Així, Andrés Calamaro descrivia el desaparegut baixista de Palafrugell com un «company ple de música i de saber, amo d´un gran sentit de l´humor i d´una fluidesa armònica y musical notables». Calamaro també destacava, a la seva pàgina a Internet, el sentit de l´humor de Daniel Zamora, que «ell mateix atribuïa a la tramuntana de l´Empordà», segons explica el cantautor argentí.
Després de la mort de Zamora, ja són tres els exmembres de Los Rodríguez desapareguts en els darrers anys. L´any 2000 va morir el guitarrista Julián Infante, i el passat 2006 va desaparèixer el guitarrista Guillermo Martín. Malgrat no viure la major part de la seva vida a Palafrugell, Daniel Pato Zamora demostra a través de la seva pàgina personal a internet que sentia una certa fascinació per l´Empordà i pel que ell mateix descriu com «el meu refugi a la Costa Brava daliniana». El lloc on va néixer i ha mort.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona