29 de març de 2019
29.03.2019
Diari de Girona

Pseudoteràpies que no curen

Connectar amb els àngels, canviar els afectes modificant la nostra forma d'escriure, cirurgia sense contacte físic... són algunes de les 73 teràpies per a les quals el Govern central no troba base científica «sòlida»

29.03.2019 | 12:01
Pseudoteràpies que no curen

Si vivim millor que els nostres besavis és per l'esforç investigador i per l'aplicació del pensament crític i la superació dels remeis pseudocientífics. No te la juguis». És una de les frases incloses pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar -que dirigeix María Luisa Carcedo- i del Ministeri de Ciència -amb l'astronauta Pedro Duque al capdavant- contra les anomenades pseudociències. Teràpies o «coses», com s'hi refereix Pedro Duque, que s'han fet un lloc fonamental en la vida d'una societat obsessiva davant de la malaltia i el sofriment. La campanya del Govern contra «els rumors curatius» ja té una primera expressió: la catalogació com a pseudociències de 73 tècniques, teràpies o pràctiques, fins ara vinculades a la salut, que en els últims sis anys no estan avalades per cap publicació científica. Que és tant com dir que «no tenen cap suport en el coneixement científic amb metodologia prou sòlida com perquè serveixi per avaluar la seva seguretat, efectivitat i eficàcia». En aquest article es descriuen cadascuna d'elles.

L'anàlisi seguirà amb altres 66 teràpies alternatives o pràctiques, entre les quals hi figuren algunes tan populars com l'homeopatia i l'acupuntura, perquè, segons sostenen els responsables del Govern espanyol, «el fet que hi hagi publicacions relatives a aquestes pràctiques no implica que la tècnica estigui recolzada pel coneixement científic i que s'avali la seva eficàcia i seguretat».

Aquí segueix el mostrari de les 73 primeres pseudociències que enumera el Govern espanyol, un rosari de tècniques que tant prometen connectar l'ésser humà amb el seu «àngel de llum» com li ofereixen absorbir el poder energètic de les pedres, o que sotmeten un intestí sa a una lavativa a pressió.

Anàlisi somatoemocional
És un procés destinat a alliberar el cos i la ment de possibles traumes i experiències negatives. S'usen diferents tècniques com l'alliberament dels «nusos d'energia».

Anàlisi transaccional
Busca facilitar l'anàlisi de la forma com les persones es relacionen a partir de tres termes o estats: pare, adult i nen, fent servir cada un en el context correcte.

Àngels d'Atlantis
Procés per conèixer els senyals i el llenguatge dels àngels, arribant a comunicar-s'hi i establint una relació íntima amb l'Àngel de la Guarda.

Harmònics
Parteix de la teràpia del so i busca carregar el cervell amb energia amb sons propers a l'organisme.

Arolo tifar
Mitjançant l'ús de mantres, símbols geomètrics i la imposició de mans busca fer fluir al pacient una energia curativa.

Ataràxia
Consisteix a usar les freqüències terapèutiques de les gemmes per ajudar el cos a fer transformacions emocionals. Es complementa amb simbologia i elixirs.

Aura-soma
Sistema terapèutic que usa les longituds d'ona dels colors. Se seleccionen quatre ampolles deixant-se guiar per la intuïció. L'elecció és el baròmetre de la condició emocional.

Biocibernètica
Explica i aclareix l'acció de les medicines biològiques i especialment la de la teràpia neural.

Breema
A través d'estiraments, inclinacions de la musculatura i moviments rítmics, entre d'altres, treballa amb les energies físiques, mentals i emocionals per crear una experiència d'harmonia.

Cirurgia energètica
Mètode consistent en extreure qualsevol tipus d'energia o bloqueig energètic del cos del pacient, però sense tocar-lo.

Coaching transformacional
Barreja d'unió de destreses i metodologies per empènyer les persones a l'assoliment dels seus objectius i ideals més alts.

Constel·lacions sistemàtiques
Tècnica que busca atorgar una aproximació visual a situacions difícils que no estan sota el nostre control.

Cristalls de quars
Teràpia que inclou el quars com a element principal, amb capacitats de produir impulsos elèctrics similars als que tenim a l'interior del nostre cos, que ajuden a restablir l'equilibri físic i mental.

Cromopuntura
Teràpia que aplica el color com a mitjà de transmissió d'energia en els punts d'acupuntura, ajudant a restaurar l'equilibri energètic.

Bols de quars
Mitjançant la vibració dels bols s'harmonitza l'estructura cristal·lina present en l'esquelet.

Bols tibetans
Massatge sonor. Es colpegen o freguen aquests instruments per produir un so carregat d'harmònics de naturalesa sanadora.

Diafreoteràpia
Compendi d'exercicis d'estirament muscular, de pràctiques de consciència corporal, i un treball sobre l'alliberament de la respiració, sobretot de desbloqueig del diafragma.

Diapasons
Amb aquests instruments musicals es practica la sonoteràpia. Amb ella s'aconsegueix arribar a l'arrel de la malaltia mitjançant les vibracions per simpatia.

Digitopuntura
Mètodè enfocat al tractament del dolor, com cops o malalties d'òrgans interns, combinant el massatge i l'acupuntura sense l'ús d'agulles.

Essències marines
Ingesta de productes que asseguren ajudar a entrar en sintonia amb l'energia dels animals marins.

Espinologia
Alliberament de tensions i estrès a través de treballar sobre la columna vertebral.

Fascioteràpia
Amb l'ús de pressions específiques en cada articulació, busca l'eliminació dels moviments bruscos a nivell articular.

Feng Shui
Fonamentat sobre principis de la metafísica xinesa, es tracta de la reorganització del mobiliari per aconseguir l'harmonia.

Flors de l'alba
Producte que ajuda a alliberar certes conductes mentals, minimitzant els efectes del record cel·lular heretat dels avantpassats.

Fruitateràpia
Tècnica que aprofita els beneficis i les propietats de les fruites per recuperar l'energia i prevenir malalties.

Gemmoteràpia
Mètode que cura i redueix l'estrès a través de l'ús de vidres.

Geobiologia
Ciència que estudia les qualitats vitals del medi per conèixer i detectar les alteracions de l'entorn i evitar-les.

Geocromoteràpia
A través d'usar la geometria, el color i la llum, modifica la memòria cel·lular de la persona.

Geoteràpia
Aprofitament dels recursos de la terra per trobar l'harmonia i el benestar bé via externa (cataplasmes o banys de terres) o interna (diluïdes en aigua).

Grafoteràpia
Tècnica que busca canviar el funcionament afectiu de la persona a través de la modificació de la seva escriptura

Hidroteràpia del còlon
Mètode que ajuda a curar l'intestí i la reposició de la flora amb aigua tractada i un equip especialment dissenyat.

Hipnosi ericksoniana
Ús de la hipnosi per ajudar el pacient a superar problemes, fòbies, ansietat o seguiment de metes.

Homeosynthesis
Integració de diversos mètodes en un, com la medicina al·lopàtica, l'homeopatia, la psicologia junguiana, l'alquímia, astrologia, ioga...

Iridologia
Medicina alternativa que examina la salut sistèmica del pacient a través dels patrons, colors i altres característiques de l'iris.

Lama-fera
Sistema energètic que ajuda a alleujar símptomes de malalties cròniques, millorar relacions socials o eliminar hàbits no desitjats mitjançant la meditació

Massatge babandi
Massatge que es basa en la llei còsmica que «millora» la situació anímica i mental.

Massatge californià
Massatges que consisteixen en alleujar contraccions musculars, dolors crònics, i fins i tot alleugen l'estrès i l'ansietat.

Massatge a l'energia dels xacres
Consisteix en una harmonització total dels xakres mitjançant un massatge tàntric.

Massatge metamòrfic
Consisteix en massatges als peus, a les mans i al cap per alliberar tensió mental. Es fonamenta sobre la base que la informació prenatal pot ser la causa de bloquejos i tensions.

Massatge tibetà
Es realitza sobre tot el cos fregant olis amb substàncies aromàtiques escollides segons uns principis alineats amb la visió oriental sobre el cos.

Medicina antroposòfica
S'encarrega de l'estudi del cos, l'ànima i l'esperit de la persona, per desenvolupar la seva capacitat cognitiva a través de la seva individualitat i integritat.

Medicina dels maputxes
Consisteix a utilitzar l'energia, les plantes i l'aigua. Es diu que són rituals provinents de la sanació indígena.

Medicina ortomolecular
Es basa en la hipòtesi que tenir un control del consum de proteïnes, vitamines i aminoàcids pot curar.

Metaloteràpia
Ús terapèutic dels metalls i les seves sals per proporcionar salut i benestar.

Mètode d'orientació corporal Kidoc
És un mètode de manipulació manual per afavorir que les articulacions tornin a tenir connexió. Tracta les lesions buscant també, segons el cas, la seva relació amb les emocions.

Mètode Grinberg
Tècnica que fa servir la respiració i el moviment amb la finalitat que un s'autoconegui, per així poder millorar emocionalment i físicament.

Numerologia
Tècnica que és capaç de «regenerar, curar i equilibrar l'organisme» si es creu en el poder curatiu de la mística dels nombres.

Oligoteràpia
Consisteix en regular l'organisme utilitzant petites dosis de minerals presents en l'organisme.

Orinoteràpia
Enfortiment de les defenses del cos a través de la ingesta de la pròpia orina.

Oxigenació biocatalítica
Tècnica que es promociona com a solució per a problemes de nerviosisme, cansament, falta de memòria, que el que fa és imitar el procés de la fotosíntesi, amb la inhalació de biocatalitzadors d'oxigenació produïts per les plantes.

Pedres calentes
Alleugeriment de dolors d'esquena, dolors menstruals, eliminació de toxines a través d'un massatge realitzat amb pedres calentes en certs punts del cos.

Piràmide Vastu
Tècnica que millora la salut en general, utilitzant petites piràmides per aconseguir camps electromagnètics, que a més proporcionen més felicitat i atreuen els diners.

Plasma marí
Consisteix en la ingesta d'aigua de mar purificada, per solucionar problemes com ara restrenyiment, còlon irritable i diarrea, entre d'altres.

Posturologia
Tractament d'afeccions relacionades amb les postures, usant fonts d'informació sensorial com les orelles, els ulls o la pell.

Pranoteràpia
Avaluació dels xakres, que proporciona una relaxació i purificació de l'organisme, a través de la imposició de mans.

Psicohomeopatia
Incorporació en la teràpia psicològica de la medicina homeopàtica.

Psychic Healing
Teràpia basada en el fet que moltes malalties tenen el seu origen en la ment, de manera que l'energia de la pròpia ment és l'única capaç de curar.

Quinton
Tractament d'infeccions, obesitat, desnutrició, artritis, entre d'altres, mitjançant la ingesta d'aigua «extreta de les profunditats del mar i purificada».

Radioestèsia
Curació rebuda a través d'impulsos elèctrics o electromagnètics o magnètics mitjançant varetes o pèndols.

Rebirthing
Ús de respiracions, pensaments positius i afirmacions per posar remei a les experiències negatives viscudes des del naixement.

Sincronització core
Teràpia que treballa mitjançant el moviment del líquid cefaloraquidi (core) al llarg de la medul·la espinal, i la seva distribució per tot el cos. Ajuda a sincronitzar la totalitat del cos amb el moviment d'aquest fluid central, contribuint a l'equilibri.

Sofronització
Per eliminar tensions i relaxar-se, es realitza una tècnica postural que ajuda a tenir consciència d'un mateix.

Sotai
Serveix per equilibrar l'estructura, o sigui, la relaxació muscular i el moviment articular a través d'una tècnica japonesa de reeducació postural.

Tantra
Qualsevol de les variades tradicions esotèriques que ensenyen a utilitzar el desig com a camí cap a la realització.

Tècnica fosfènica
Consisteix en quedar-se en una profunda foscor després d'haver mirat una gran font de llum, observant les taques de colors que es produeixen, la qual cosa ajuda a millorar la memòria, la intel·ligència i l'atenció.

Tècnica metamòrfica
Basada en massatges, desbloqueja i equilibra l'energia vital, promovent el principi d'autocuració.

Tècnica Nimmo de massatge
Es realitza un massatge amb el colze, usat per dolors crònics, que diu actuar a nivell neuromuscular.

Teràpia bioenergètica
Acaba amb l'ansietat, l'estrès, les inseguretats i fòbies a través de l'obtenció del plaer de totes les funcions bàsiques de l'organisme.

Teràpia biomagnètica
Alleugeriment i prevenció de qualsevol patologia o malaltia produïdes per virus o bacteris mitjançant l'aplicació d'imants sobre l'organisme.

Teràpia de renovació de memòria cel·lular (CMRT)
Tècnica usada en el ioga mitjançant la qual es diu que es cura l'ansietat, l'estrès, l'insomni i fins i tot malalties cronicodegeneratives.

Teràpia floral de Califòrnia
Usant essències florals, «millora» la situació emocional i física.

Teràpia floral orquídies
Incorpora aquesta flor a les teràpies florals.

Teràpia regressiva
Utilitza com a eina la regressió, pràctica que es realitza a través de l'expansió de la consciència, per mitjà d'una relaxació o tràngol hipnòtic. D'aquesta manera, la persona pot recapitular el seu passat, i fer reviure els orígens dels episodis traumàtics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook