Quan es procedeix de la construcció, gestionar un hotel no és fàcil. Ha après de les grans empreses?

Una cosa va anar portant a l'altra. Quan vam fer el cinc estrelles, vam decidir comptar amb una empresa que donés també prestigi a la urbanització que havíem construït al seu voltant. No era el mateix el Salobre Golf tenint un Sheraton. El pas del temps ens va demostrar que Sheraton, una cadena fantàstica, era més aviat urbana, no tan adaptada a la vida de l'operador turístic. Havíem desenvolupat una altra cadena d'hotels de quatre estrelles i en un moment donat vam incorporar aquest. L'experiència ha confirmat que vam fer molt bé. Teníem molt bons professionals. Aquest és el gran mèrit de Satocan, gastem molts diners en formació, considerem que és per a ells, però també per a l'empresa.

Espanya és una potència turística. Tenim els professionals que necessitem?

Tristament i rotunda, no. Hauríem de tenir un nivell d'anglès alt i és baixíssim, fins i tot a Canàries. Hauria de parlar-lo tothom. Nosaltres els paguem cursos d'anglès, d'alemany o de qualsevol idioma. El mercat t'exigeix l'anglès i no hi ha cap empleat nostre, excepte els més antics, que no el parli. És essencial.

El sistema educatiu els dona la formació adequada?

Tampoc. La formació es va adquirint en gran mesura a les empreses. Pel que fa a directors d'hotel, gerents d'empreses turístiques o titulats d'alt nivell, en tenim. No més del que necessitem, però sí que està cobert. Fins i tot poden anar a una subocupació, poden haver estudiat per a director d'hotel i estar de caps de recepció. Però la formació professional és la gran oblidada. No existeix, per això demanem moltíssims estrangers. Al Mediterrani, hi ha molts italians treballant.

Amb més d'un 14% d'atur, cal buscar fora?

És clar. Per diverses raons. Una, perquè estan més preparats en algun cas i una altra perquè l'emigrant és gent llançada, aventurera. A Canàries hi ha una expressió: «És que els 'godos' són molt llestos». No senyor, és llest el que ve aquí, el que no és llest es queda a casa. A Veneçuela hi ha moltíssims emigrants canaris. Generalment, són gent decidida, preparada.

La construcció és el 25% de Satocan. Ha recuperat el nivell de 2007?

Potser és molt dur dir-ho, sobretot en un constructor, però crec que tampoc hauria de fer-ho, perquè va ser un creixement no natural, molt forçat per una situació econòmica, per excés de crèdit, per una situació política... Soc partidari d'anar creixent a poc a poc.

Se'ns n'ha anat de les mans?

Soc poc de contubernis. Es va ajuntar una gran inversió pública amb una gran construcció privada. Alhora, s'estava construint l'AVE, autopistes i molts habitatges. Una cosa va portar a l'altra, a un creixement desmesurat. Això va provocar que, després de poc temps, es produïssin les dues grans baixades: austeritat pública i gens de construcció privada.

La seva empresa ha patit?

Sí, hem patit en número, en producció, en xifres de negoci i en beneficis. No ha arribat a afectar la salut econòmica de l'empresa. En ensorrar-se la construcció, vam acomiadar força gent. Però en turisme ens va anar molt bé, ens vam desenvolupar molt i crec que, possiblement, per aquí vam compensar. La nostra xifra global de personal no va tenir una gran caiguda i en els últims temps ha augmentat.

La construcció torna a créixer.

És un creixement sa, adequat a la realitat del país? Si em pregunta si hi ha bombolla, la resposta és no. D'inversió pública no n'hi ha o n'hi ha molt poca. I a Canàries està creixent més la construcció urbana que la turística, perquè d'aquí a sis o set anys no s'ha fet res i la gent es casa i vol tenir un pis. S'està restaurant molt i això també és bo. Les poblacions i les edificacions envelleixen i cal reparar-les.

Per què no s'ha recuperat la inversió pública?

No s'ha recuperat gens. I menys a Canàries, pel gran enfrontament entre el Govern central i el de les illes. L'Estat no fa carreteres a Canàries, qulecom que no és il·lògic, perquè és així, però sí diferenciador. Hem de fer convenis perquè l'Estat financïi o ajudi a finançar les obres públiques i això requereix una contínua negociació. Durant molt de temps, Rajoy va mantenir una mala relació amb Paulino Rivero i això va fer que no vingués. Quan va arribar Fernando Clavijo, semblava que s'havien entès, però estàvem en època d'austeritat. El Govern canari ha fet molt bé els seus deures, ha aconseguit superàvits importants, però quan va arribar Pedro

Sánchez, que és quan podíem utilitzar-lo, es va enfrontar al govern de Canàries i això ha fet que, encara que tinguem diners, no hi hagi inversió.

És llavors el turisme, un 25% de Satocan, el vector de creixement?

Al mateix nivell que la construcció. Tenim set hotels, un a Santo Domingo, en el qual vam participar amb un altre empresari, i la resta a Canàries. Intentem diferenciar-los, no per classe o estrelles, sinó perquè s'adapten a diferents sectors. El que hem fet a Fuerteventura, per exemple, és per a gent esportista, per a surfistes. No té res a veure amb Salobre Golf, que és un cinc estrelles, són de diferent nivell. Però en tots dos casos, insisteixo, tenim molta cura amb el personal. És essencial la simpatia i el tracte amb la gent. Si no hi ha un bon servei, les instal·lacions bones no serveixen per a res.

Com ha canviat el turisme a les Illes?

El sol i la platja segueixen sent la demanda principal, això està clar. Es demana molt la piscina a prop de la platja i hi ha hotels que promocionen la vivència a la piscina. Primer, perquè és un negoci tenir allà el client i, segon, perquè es creen relacions humanes amb el personal i entre els hostes i s'ha comprovat que això convida a tornar. Per suposat, també es demanen camps de golf. I hi ha un element, en el qual Tenerife guanya Gran Canaria, que són els parcs temàtics. Atrauen, el Loro Parque és un referent. Però sense sol i platja, per molt golf o parc temàtic que tinguéssim, no vindrien, això cal acceptar-ho.

Aquí no hi ha estacionalitat?

L'estacionalitat, curiosament, és al contrari que a la península. A l'agost aquí és temporada baixa, no fa tanta calor. La gent pensa que, a Canàries, si al gener hi ha 24 graus, a l'agost has d'estar a 50. Però n'hi ha 26, no més, i és molt més barat estiuejar a Canàries que a Torrevella.

La insularitat es paga?

Sí, sí, es paga. Afortunadament, cada vegada menys. Fa vint anys, al maig tancàvem fins a l'octubre. En els meus primers temps com a hoteler, vaig fer un enviament postal a col·legis professionals de metges, advocats i enginyers de tot Espanya. En va venir un, vaig haver d'obrir l'hotel per un. Va ser el fracàs més absolut. Ara, vas a Mallorca o a Eivissa a l'hivern i la major part dels hotels estan tancats. Això ens passava aquí a l'estiu. Ja no.

Satocan té també negoci a l'energia...

S'ha d'aprofitar les energies de què disposes per fer un mix eficient i sostenible. El més interessant, a Canàries, és el gas. Com no pots tenir el cent per cent de sol o vent, és el més eficient. Hi ha teories, que són les que han predominat, que diuen no al gas. A mi m'importa que els meus nets o els meus besnets visquin en un món molt millor, però també vull que la meva filla i jo visquem bé ara. Nosaltres tenim un parc eòlic, que és dels primers que es van crear, molt eficient. I comptem amb un departament d'energies sostenibles.

Han patit els vaivens de les subvencions de les renovables?

No al negoci, però la incertesa sí afecta la inversió. A Canàries, les característiques del subministrament d'energies eòlica i solar estan posades. Són concessions a preu fix i soc més partidari d'això, tot i que em pugui perjudicar, que d'anar a una subhasta que podria afavorir la corrupció o l'amiguisme. Es posa un preu i s'atorga al que ho faci més barat. El problema més fort que hi ha és la burocràcia, els impediments per muntar una planta. Satocan porta deu anys amb un projecte esperant.

Per què?

Perquè hi ha lleis que han canviat, per la qualificació dels terrenys o perquè la millor zona de vents de totes les Illes Canàries està protegida. Com que Aena no paga per l'ús del cel, tot ho vol protegir. Volen el cel per a ells? Doncs que paguin un cànon a l'Estat. És lògic que es protegeixi, per descomptat, són els nostres aeroports i sense ells estaríem aïllats. Però, com tot, cal estudiar els costos. Si posar un radiofar del sistema més modern deixa lliure un espai per muntar molins, haurien de mirar-ho.

Aquesta inseguretat jurídica l'ha dissuadit alguna vegada?

És clar. A mi i a tots. És una de les grans queixes dels empresaris. Hi ha hagut a Canàries amb les moratòries una de les majors barbaritats urbanístiques que s'han fet. Des de fa més de sis anys, no es poden construir hotels de quatre estrelles. I un cinc estrelles no el demana tothom. Això protegeix els que ja tenen hotels. Tot el que és posar distorsió a la vida econòmica perjudica uns i afavoreix els altres. Si no és lliure, si no és transparent, és antieconòmic. I a Canàries ho hem patit molt.

Amb la crisi, no s'ha valorat més la figura de l'empresari?

No, tristament no, perquè, com que la crisi ha estat tan grossa, ha arribat a l'acomiadament o a la corrupció i s'ha creat fins a cert punt un rebuig a l'empresariat. Hi va haver una època, la més bonica, en la qual, encara que estic exagerant, tothom volia ser Mario Conde. Però quan vam veure que no era el que semblava, va caure. No vull ser totalment negatiu, també hem creat unes grans quantitats d'autònoms, de gent que està desenvolupant idees i ha crescut molt el nombre d'empresaris. Però al mateix temps, trist per a mi, no es crea aquest afecte al senyor que pot crear un lloc de treball per a tu o per al teu fill o per al teu germà.

És vostè empresari o enginyer?

Jo soc empresari. Bé, ho he de matisar perquè m'acaben de donar la Medalla d'Honor del Col·legi de Camins, el nacional, i no vull que me la treguin.

Empresari amb ànima d'enginyer?

Vostè ho ha dit, sí. Els empresaris amb ànima d'enginyer van ser els grans empresaris d'aquest país, ho han estat i ho són. Per a mi una figura mítica és José María Aguirre, fundador de Banesto o Agromán. El fet de ser empresari necessita unes grans dosis de racionalitat, de seny. A l'escola teníem una assignatura, geografia descriptiva, que no plantejava problemes de matemàtiques, sinó de seny. Jo estic molt orgullós de ser de l'escola de Camins, crec que és una carrera molt tècnica, però, al mateix temps, humanística. Era l'única en què teníem Història de l'Art.

Com veu la conjuntura econòmica a Espanya?

La primera paraula que em surt és la incertesa. I això és dolent per als negocis, perjudica la inversió. Ho facin bé, malament, regular, apugin o abaixin els impostos, com que no està clar, això és dolent per ell mateix. Es poden apujar els salaris si hi ha feina, però si no hi ha feina, els que no en tinguin viuran molt pitjor. Soc pessimista? No vull ser-ho, al contrari, m'encantaria que sortissin endavant legislacions més socials, que puguin beneficiar més gent i que el moment i les circumstàncies donin suport a això. Però pot ser que no i això em preocupa. Tenim quatre anys que seran de pedra de toc si ho fan bé. Jo vaig viure l'època de Felipe González i a aquest país estàvem tots preocupats pel que havia de passar. Afortunadament, es van fer coses molt bé des del punt de vista econòmic. Tinc les meves esperances que hi hagi seny.

Excepte el seu gendre, la resta de la família no està involucrada en la gestió de l'empresa. El projecte comú és la fundació?

La fundació ens defineix. Aquí, la família, l'empresa i el personal de Satocán som una pinya. Aquí sí que la família, els quatre, més els nostres nets, hi participa d'una manera superactiva. Tenim un pressupost d'uns 300.000 euros per finançar altres fundacions. Ajudem qualsevol que pugui necessitar-ho. Fem un concurs per donar diners a projectes concrets. Un equip de gent a la fundació els estudia amb un gran afecte, s'impliquen totalment. Preferim que siguin associacions que estiguin sobre el terreny. Per descomptat que fa una tasca fantàstica la Creu Roja, però creiem que, com que és gran i coneguda, té el seu suport i l'associació de nens amb leucèmia de Fuerteventura no. En general, ens centrem en projectes a Canàries i a la costa africana. A la península no, perquè allà hi ha ja moltes organitzacions. Creiem que a l'Àfrica ens necessiten més. Organitzem un campionat de golf en el qual ens encarreguem de totes les despeses, del sopar i altres, i vam recaptar entre 40.000 i 50.000 euros. Moltíssim. Un campionat benèfic a la zona recull 10.000 com a molt. Tots els diners que s'ingressen de fora van íntegrament a una organització que hem triat prèviament. Tota la família ens vam bolcar.

És gratificant...

'han complert deu anys del campionat i la gerent em sorprèn amb un vídeo de les organitzacions a les quals havíem ajudat. I vam veure nens del Senegal dutxant-se per primera vegada a la vida. Veure la seva cara d'alegria quan queia l'aigua a sobre d'ells em va emocionar. O els nens amb esclerosi als quals vam muntar una casa amb tirolines per desplaçar-se d'un costat a un altre, tenir autonomia. Aquí, als barris marginals, col·laborem molt amb un grup de professors de música que s'han organitzat per ensenyar als nens. Van venir aquí a tocar, per primera vegada a un bufet de l'hotel, gaudint amb uns plats pantagruèlics, encara que després no van menjar res. Per treballar a la fundació, aquí sí que la família és empresa. I per als empleats. Si qualsevol d'ells té una idea, la fundació en finança una part. Hi ha grups que es dediquen a dur gent sense mobilitat a banyar-se, els traslladen a la platja, bé en uns carros especials o a mà. Si ells dediquen quatre hores, Satocán els paga quatre més. O la nòmina solidària: tots els empleats de Satocán que volen donen una part dels seus sous, des d'un euro, i la fundació posa la mateixa quantitat. Hi participen tots. Per això et dic que som una pinya a la fundació, una pinya entre l'empresa, que és la que finança, els empleats, que col·laboren molt, i la família.

Aquesta entrevista forma part de la sèrie «Els que deixen empremta», un projecte conjunt de Prensa Ibérica i KPMG per donar a conèixer les opinions de destacats empresaris familiars del país i que culminarà amb la publicació d'un llibre.