S'acosta la temporada de premis cinematogràfics i, després d'un estiu bastant escàs de grans estrenes, arriben els mesos de temporada alta cinèfila. Perquè, si en període estival són les platges les que s'atapeeixen, en les estacions de tardor i hivern les sales de cinema gaudeixen del seu millor moment, almenys pel que fa a la qualitat cinematogràfica. En aquestes pàgines proposem una reduïda selecció, d'allò més eclèctica, dels principals cartells que penjaran les cartelleres durant els pròxims quatre mesos. Al cinema que ve hi ha terror, traumes infantils, viatges espacials, drames d'època, comèdies romàntiques, ciència-ficció i acció, seqüeles amb dècades de retard, i adaptacions i retrobaments molt esperats. Fora de la llista queden els nous llançaments de Rambo, Terminator, Jumanji i Zombieland i els últims treballs, així com la pel·lícula sobre els papers de Panamà, dirigida per Steven Soderbergh, amb Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas i Sharon Stone.

Mientras dure la guerra

27 de setembre

Suposa el retorn d'Alejandro Amenábar després de la decepció que va comportar l'estrena de Regresión el 2015. El jove prodigi, que va dirigir Tesis amb tot just 23 anys, i a la qual van seguir Abre los ojos, Los otros i Mar adentro, intentarà enlluernar el públic i la crítica amb una història que es remunta a la Guerra Civil Espanyola. L'estiu del 1936, el cèlebre escriptor Miguel de Unamuno (Karra Elejalde) decideix donar suport públicament a la revolta militar, liderada pels generals Emilio Mola i Francisco Franco, contra la Segona República. Immediatament, i mentre Franco avança en la seva empresa amb èxit, és destituït com a rector de la Universitat de Salamanca. La deriva bèl·lica del conflicte fa que Unamuno es plantegi els seus principis i pensa en fer una petició al nou cap de l'Estat.

Joker

4 d'octubre

Joaquin Phoenix, conegut pels seus papers a Gladiator i Her, interpreta Jocker en l'últim treball del director Todd Phillips. La pel·lícula és un viatge als orígens d'aquest icònic antagonista de Batman de DC Comics, una indagació en la vida d'Arthur Fleck, un còmic fracassat, rebutjat per la societat, i l'únic objectiu del qual era fer riure. No obstant això, una sèrie d'esdeveniments el fan canviar de perspectiva i veure el món de forma diferent. Així és com passa a convertir-se en el Joker, tot un personatge.

Día de lluvia en Nueva York

4 d'octubre

Semblava que no, que l'última pel·lícula acabada de Woody Allen no veuria la llum, però, finalment, sí que ho farà a Espanya, on aquest estiu va rodar-la amb Elena Anaya i Cristoph Waltz. Mentrestant, Amazon la manté inèdita als Estats Units i el seu embargament ha fet que el director novaiorquès hagi demandat la companyia i, encara pitjor, que hagi fallat a la seva habitual cita anual als cinemes. Malgrat que uns quants privilegiats ja l'han vist, se'n sap poca cosa. Únicament el seu punt de partida: dos joves que arriben a Nova York a gaudir del cap de setmana, es troben que fa mal temps i els passen una sèrie d'aventures. Aparentment, es tracta d'una comèdia romàntica amb segell propi, com no podia ser d'altra manera. Els protagonistes són Timothée Chalamet (Call me by your name) i Elle Faning (Maléfica). El repartiment també inclou Selena Gómez, Rebecca Hall, Diego Luna i Jude Law.

Géminis

11 d'octubre

El nou film d'Ang Lee (Brokeback Mountain, La vida de Pi) i Will Smith és de ciència-ficció. L'actor d'Hombres de negro i Siete almas encarna ara un assassí a sou del govern estatunidenc que, després de molts anys de servei, decideix retirar-se, malgrat que és l'home millor preparat per al lloc. És en aquest moment que es produeix el punt d'inflexió de la pel·lícula. No li serà tan senzill jubilar-se: haurà d'enfrontar-se a un clon seu molt més jove, de gairebé 30 anys menys, que el persegueix sense descans i coneix tots els seus moviments a la perfecció. A partir d'aquest moment, comença una lluita contra el sistema que ha creat el seu doble, una institució que és liderada, «casualment», pel seu antic cap, interpretat per Clive Owen (Plan oculto, Hijos de los hombres).

Maléfica: Maestra del mal

18 d'octubre

Seqüela de la pel·lícula en acció real de La bella durmiente, dirigida per Joachim Rønning (Piratas del Caribe: La venganza de Salazar). Té lloc uns anys després dels esdeveniments narrats en la primera pel·lícula i explora la relació entre la vilana Malèfica (Angelina Jolie) i la princesa Aurora (Elle Fanning). El vincle entre la malvada de banyes grans i la jove que serà reina evoluciona amb diverses aliances en una dimensió en la qual han de fer front a diferents adversaris. Això sí, sense oblidar-se de protegir les criatures màgiques que resideixen al seu territori. El repartiment inclou el fitxatge estrella de Michelle Pfeiffer (Scarface: El precio del poder, Batman returns), una pedra en el camí en la bona relació que semblaven tenir la bruixa i l'hereva.

The Lighthouse

18 d'octubre

Willem Dafoe (The Florida Project, Van Gogh, Platoon, La última tentación de Cristo) i Robert Pattinson (Crepúsculo, High Life) són prácticament els dos únics subjectes del repartiment d'aquest malson en blanc i negre de l'aclamat director de La bruja: Robert Eggers. Donen vida a dos empleats d'un far d'una remota illa de Nova Anglaterra a final del segle XIX. Tots dos estan aïllats i obligats a suportar-se l'un a l'altre, i el seu únic destí és embogir. The Lighthouse és una de les pel·lícules que més van fer parlar en el darrer festival de Canes, on va aconseguir el premi de la Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica (Fipresci). La data d'estrena a Espanya podria variar.

Parásitos

25 d'octubre

La consecució de la Palma d'Or a la millor pel·lícula al festival de Canes és la seva carta de presentació. Allà va ser aclamada unànimement per la crítica. El llargmetratge apoteòsic de Bong Joon-ho gira entorn de les diferències econòmiques que separen dues famílies coreanes i l'afany del protagonista per escalar de classe social costi el que costi. El film està protagonitzat per Song Kang-ho, que a Corea és considerat el millor actor del segle XXI.

Doctor Sueño

31 d'octubre

Gairebé 40 anys després dels successos d'El resplandor (1980), el nen de set anys que els va patir ja és un adult que viu turmentat pels fets ocorreguts a l'hotel Overlook. Ara, té problemes d'ira i d'alcoholisme, però treballa en una residència d'ancians. Allà utilitza la seva habilitat mental, anomenada «resplendor», per proporcionar consol als moribunds. No obstant això, aviat coneix una altra persona amb uns poders psíquics encara més potents i brillants que els seus. Mike Flanagan (La maldición de Hill House) dirigeix la seqüela del film de Stanley Cubrick, basat en la novel·la de Sthepen King. Ewan McGregor encarna el protagonista.

The Irishman

1 de novembre / 27 de novembre a netflix

Finalment, l'últim exercici cinematogràfic de Martin Scorsese (Infiltrados, El aviador, El lobo de Wall Street, Uno de los nuestros), que és també el més llarg, amb un metratge de tres hores i mitja, s'estrenarà primer en unes quantes sales i posteriorment s'expandirà a través de Netflix, després que la plataforma no hagi aconseguit un acord amb les grans distribuïdores, tal com hauria desitjat el cineasta. Per tant, El irlandés transcorrerà per un camí similar al de Roma, d'Alfonso Cuarón, en l'anterior temporada de premis. El retrobament de Scorsese amb Robert de Niro en aquest drama criminal de gànsters, gènere fetitxe del director, és un dels més esperats del 2019. A més, a De Niro s'hi afegeixen Al Pacino, Joe Pesci i Harvey Keitel. Amb un pressupost de 180 milions de dòlars, si no passa res estrany, gairebé no obtindrà recaptació a taquilla.

Frozen II

22 de novembre

Després d'enamorar els espectadors cantant Let it go i de guanyar dos premis Oscar el 2014, la història de princeses més feminista que Disney ha narrat mai torna a la gran pantalla. Si a Frozen Elsa temia que els seus poders fossin massa per al món, en el segon lliurament desitja que siguin suficients. La seqüela del film que el 2013 es va convertir en la pel·lícula d'animació més taquillera de tots els temps promet, si s'ha de jutjar pels seus avançaments, una història per a tota la família, amb molta neu pel mig, molts sentiments i molta acció.

Star Wars: El ascenso de Skywalker

20 de desembre

Torna una de les sagues més famoses -i més triomfants- de la història del cinema. L'Espisodio IX suposa el tancament de la trilogia que va començar amb Star Wars: El despertar de la fuerza (2015). J.J. Abrams (Star Trek, Super 8) agafa de nou les regnes com a director de la pel·lícula que reprèn els personatges de Rey, Poe i Finn, que han de fer front a un últim desafiament provinent d'una nova amenaça abans del tancament final de la seva intergalàctica aventura. La novena pel·lícula de la saga Skywalker és l'esperat final per a una de les legions de fans més fidels després de la decepció que va suposar per a molts l'episodi anterior: Star Wars: Los últimos Jedi (2017).

Mujercitas

25 de desembre

És la tercera adaptació que es fa al cinema del llibre de Louise May Alcott. La primera va ser el 1949. Per a la segona va caldre esperar 45 anys. I els últims dies del 2019 retornarà a les sales per iniciativa de Greta Gerwig (Lady Bird). Aquest cop, Saoirse Ronan (El Gran Hotel Budapest), Emma Watson (Harry Potter, La bella y la bestia) i Meryl Streep (Memorias de África, Los puentes de Madison), s'embarquen en una història que amb anterioritat va tenir la presència de Winona Ryder, Susan Sarandon i una incipient Kirsten Dunst, entre d'altres. A Mujercitas, quatre germanes adolescents van de vacances amb la seva mare -sense el seu pare. Juntes travessen l'estat de Massachusetts, en plena guerra civil, i descobreixen l'amor i la importància dels llaços familiars. Timothée Chalamet i Laura Dern també són a la nòmina d'intèrprets del film.

Cats

25 de desembre

Per Nadal arriba a les sales l'adaptació del famós musical de Broadway Cats, basada en l'obra d'Andrew Lloyd Webber, al seu torn inspirat en la col·lecció poètica de T.S. Eliot. La història segueix una tribu de gats durant la nit en la qual el seu líder ha de triar-ne un perquè ascendeixi a una nova vida. Aquesta reinvenció és a càrrec del cineasta Tom Hooper, director d'altres pel·lícules cantades com Els miserables i altres de victorejades com El discurso del rey. Per convertir els actors i actrius en gats ha utilitzat la tècnica motion-capture, una eina que grava el moviment dels actors i el transforma en imatges digitals, de computadora. Jennifer Hudson encarna Grizabella, la protagonista. En l'elenc també hi ha la cantant Taylor Swift, James Corden i Ian McKellen.