25 de abril de 2021
25.04.2021
Diari de Girona

La monarquia britànica

El recent traspàs del duc d'Edimburg, consort de la reina Isabel II, ha estat un nou esdeveniment mediàtic marcat aquesta vegada per la més severa discreció i l'austeritat

25.04.2021 | 00:26

Apoc de complir els cent anys d'edat, el príncep Felip va morir fa uns dies, i al cap d'una setmana, el dia disset d'aquest mes, es va celebrar el seu funeral, desenvolupat de manera estrictament familiar, tot i que cobert informativament per a milions de teleespectadors a través dels mitjans audiovisuals, a més de la premsa.

La monarquia més popular i mediàtica del món, doncs, haurà deixat de banda amb bon criteri i apressada per l'actual situació d'emergència degut a la pandèmia, aquella pompa i trobades multitudinàries amb què els britànics, les cases reials de tot arreu, i la ciutadania en general, visionaven el passi ingent de personatges del més alt rang social. La monarquia britànica haurà estat durant tot el segle passat sense anar més lluny -recordem que ja el comiat a la reina Victòria, l'any 1910, assolí tots els rècords de gent i d'expectació-, la casa reial que més projecció ha conquerit no només pel seu vastíssim imperi, sinó també per la popularitat dels seus membres, i no sempre per motius positius, tot sigui dit.

El món del col·leccionisme, que com sabreu abasta pràcticament tots els vessants de la informació i del saber, ha vingut servint a aficionats i al gran públic quantitats impressionants de records a través de fotografies i postals, de segells de correus, monedes i medalles, d'ensenyes, banderins, figuretes, i de tota mena de publicacions. No oblidem pas, per altra banda, que aquest impressionant imperi repartit pels cinc continents arribà a més de cinquanta territoris, entre ells nacions extensíssimes com ara Canadà i Austràlia, i que amb el decurs del temps la majoria d'ells aconseguirien l'estatut d'estat independent. La reina Isabel II ha constat com a cap d'estat honorífica d'uns 2.400 milions de persones, gairebé la tercera part de la humanitat, dit així per sobre i salvant distàncies territorials i d'èpoques.

L'imperi promogué cap a l'any 1950 la Commonwealth, l'associació que arribaria a aplegar 53 estats independents i antigues colònies, per compartir els lligams històrics, i cooperar internacionalment en el terreny econòmic de forma especial. El bust de la reina encara apareix en els segells i monedes d'un munt de petits indrets, com és el cas de l'illa caribenya de Montserrat, o de la veïna Gibraltar, dels quals reproduïm un fragment de foli de segells, i una postal commemorativa del 25è aniversari del regnat, respectivament. També es mostra una fotografia autografiada d'Isabel II, en el primer tram del seu longeu i històric regnat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit