Els dies que va durar la travessia de tornada va tenir temps de pair i analitzar tot el que havia viscut a Barcelona. A mesura que la nau avançava en el seu rumb, dins seu cada vegada s’enfortia més un sentiment que ja havia experimentat mentre era a Catalunya. Les paraules i les accions dels homes que havia conegut li havien fet veure que era necessari comprometre’s si es volia aconseguir el progrés de la terra que s’estimava. I precisament això és el que va acabar fent el fill del metge de Garrigàs quan va tornar a l’Uruguai.

Josep Giró Granoleras va néixer el 22 de juny de 1750 a Garrigàs i va estudiar medicina a la Universitat d’Osca, un destí força habitual pels estudiants empordanesos de l’època. Va iniciar la seva formació el curs 1776-77 i s’hi va estar fins l’any 1780, quan va obtenir el grau major d’aquella titulació.

Poc temps després de començar a exercir com a metge a la seva localitat natal, va decidir emigrar a Amèrica. Concretament es va instal·lar a Montevideo. Sembla que en aquella nova etapa va combinar l’exercici de la seva professió amb la importació de vins i destil·lats procedents de Catalunya.

El 1790 va començar a treballar a l’hospital de la capital de l’Uruguai. A més, aquell mateix any va contreure matrimoni amb Antonia Maria Zufriategui, nascuda a Montevideo i de pares bascos, que també es dedicaven al comerç amb la península Ibèrica.

La parella gaudia d’una posició econòmica confortable i això els va permetre donar una bona educació al seu fill, Juan Francisco Giró Zufriategui, que havia nascut el 1791. El noi va estudiar a Buenos Aires, Riu de Janeiro, Nova York i Barcelona, on va residir durant l’època en què les tropes napoleòniques ocupaven Catalunya. Això li va permetre entrar contacte amb alguns dels intel·lectuals d’idees avançades que hi havia al Principat. I aquella experiència li va ser molt útil quan va tornar a la seva ciutat natal, perquè el va animar a fer carrera política emmarcada dins l’anomenat Partido Nacional, una formació liberal però de tendència més aviat dretana.

El fill del metge de Garrigàs va anar adquirint cada vegada responsabilitats més grans. El 1816 va ser alcalde de Montevideo, i després també fou senador i ministre. El màxim honor li va arribar el 1852 quan va ser escollit president de la República d’Uruguai.

Malauradament, però, els seus pares no ho van poder veure perquè tant Antonia María com Josep Giró Granoleras van morir a la capital del país el 1812. Aleshores el metge empordanès tenia seixanta-dos anys.