La relació entre Girona i Hondures fa anys que s’està consolidant, com no podia ser d’una altra forma tenint en compte la gran quantitat de persones d’aquest país centreamericà que viuen a la província. Ho demostra el fet que l’Ajuntament de Girona va aprovar en un ple al juliol de 2018 una moció en la qual es demanava l’obertura d’un consolat a la ciutat, de la mateixa forma que es condemnava la violència que s’havia registrat al país centreamericà contra els manifestants que protestaven contra la reelecció del president, Juan Orlando Hernández, que consideraven que va ser il·legal. Aquesta petició d’obertura d’un consolat a través d’una moció es va veure acompanyada d’una reunió a Hondures en la qual va estar present una tècnica de l’ajuntament, que va parlar d’aquesta possibilitat amb representants del Govern d’Hondures i diversos diputats.

Aquesta tècnica del consistori es va desplaçar a Hondures al setembre de 2018 per estudiar diversos projectes solidaris al país centreamericà en els quals es volia col·laborar a través del Fons Català de Cooperació, sent finalment triat un projecte relacionat amb l’educació a la ciutat de Talanga, propera a la capital d’Hondures, Tegucigalpa, i amb molta relació amb Girona perquè a la província hi viuen moltes persones d’aquest municipi. La representant de l’Ajuntament de Girona també es va desplaçar a la ciutat de Siguatepeque per establir llaços de cooperació amb un municipi que organitza un festival de les flors molt semblant al de Girona.

Paral·lelament, una delegació d’aquesta ciutat hondurenya va tornar la visita el maig de 2019, en plena celebració del Temps de Flors a Girona. Aquesta delegació va ser rebuda per l’alcaldessa, Marta Madrenas, que va recordar la gran quantitat d’hondurenys que acull el municipi, va tenir una profitosa reunió amb els organitzadors del festival per intercanviar idees i va celebrar una trobada amb diversos empresaris gironins a la Cambra de Comerç en la qual es va posar en comú informació buscant possibilitats conjuntes de negoci. El viatge va acabar amb una visita a la seu de l’empresa Cafès Cornellà, que importa cafè hondureny.

La comunitat hondurenya es fa cada cop més present a Girona, on ha organitzat desfilades per commemorar la seva festa nacional, jornades festives, manifestacions i fins i tot concerts de grups musicals molt coneguts al país centreamericà. Per altra banda, la ciutat acull diversos restaurants de menjar típic hondureny i fins i tot empreses per enviar paquets als familiars, així com dues associacions de ciutadans d’aquest país centreamericà./A.M.V.