Diari de Girona

Diari de Girona

Galícia impuls’a el parc més gran

El camp eòlic flotant més gran d’Espanya està projectat davant de les costes gallegues, a 60 quilòmetres de la Corunya. La seva capacitat de producció prevista és de 4.800 GWh anuals, fet que suposarà atendre aproximadament el 30% del consum elèctric de la comunitat autònoma gallega. La superfície que tindrà aquest parc marí, 268 km2, equival a set vegades el terme municipal de la Corunya. La presentació del projecte, que preocupa pescadors i ecologistes, coincideix amb el desmantellament de la central tèrmica d’As Pontes.

El Ministeri per a la Transició Ecològica va rebre recentment el projecte per a la construcció del parc eòlic marí Nordés, que tindrà una superfície màxima de 268 quilòmetres quadrats i se situarà davant de la costa àrtabra, a uns 60 quilòmetres de la Corunya.

El projecte es desenvoluparà en dues etapes diferents. Una primera inclou la instal·lació de 35 aerogeneradors amb una producció estimada aproximadament de 2.100 gigawatts-hora a l’any. Posteriorment es preveu la col·locació dels altres 45 aparells, que estendrien la producció anual del parc a prop de 4.800 gigawatts-hora a l’any.

De moment, la promotora no ofereix terminis d’execució. En aquest moment s’està «en el punt de partida d’un procés» en el qual s’hauran de rebre respostes a les consultes de totes les parts, per anar configurant el projecte, segons explica Carlos Martín, conseller delegat de BlueFloat.

Com es farà la construcció del parc eòlic? Aquesta actuació requereix de la construcció de les plataformes flotants per a la fonamentació dels aerogeneradors i les subestacions flotants. Després es procedirà a la instal·lació del conjunt plataforma aerogenerador i plataforma de la subestació elèctrica a l’àrea marina d’operació. A més, s’haurà de procedir a l’estesa dels cables submarins i la seva connexió a terra fins a arribar a la subestació elèctrica del polígon de Sabón.

Els responsables de la iniciativa recorden que el repte de descarbonitzar l’economia a curt termini requereix un desplegament generalitzat d’aquest tipus de parcs.

Compartir l'article

stats