Diari de Girona

Diari de Girona

Ramir Miralpeix Pagès

Els dies de mercat sempre estava a l’aguait. Era quan hi havia més moviment a la farmàcia perquè molts pagesos del voltant aprofitaven que venien a Ripoll per comprar-hi alguna cosa. Sempre que podia mirava de parlar-hi una estona i si sorgia l’ocasió els preguntava:

- I quan éreu jove, quines cançons cantàveu, vos?

Ramir Miralpeix Pagès va néixer a Ripoll el 4 de juny del 1868. Després de fer els estudis inicials, va cursar el batxillerat a Girona i, una vegada el va haver completat, el 1886, es va matricular a la carrera de farmàcia de la universitat de Barcelona.

Es va llicenciar el 1893 i l’any següent ja va obrir el seu propi despatx de farmàcia a la plaça de Sant Eudald de Ripoll. A partir d’aquell moment no es va moure de la seva localitat natal, on va portar a terme una intensa activitat política, cultural i social.

A finals dels segle XIX va participar en la fundació de la Lliga Catalanista de Ripoll i comarca, de la qual va ser el secretari el 1899, just al mateix moment en què també era vocal de la junta de sanitat local. Va ocupar aquell càrrec fins el 1903 i el va tornar assumir durant el bienni 1911-1912, així com des del 1916 i fins el 1927.

En l’àmbit polític va ser regidor municipal entre 1906 i 1909. Al consistori es va ocupar de les àrees de beneficència, sanitat i ensenyament. A més, mentrestant també va presidir el Centre Autonomista Ripollès.

Més endavant, Miralpeix va ocupar altres càrrecs de l’administració local. Per exemple, el 1908 fou vocal de la junta de primer ensenyament; inspector farmacèutic i, fins i tot el 1917 va ser designat jutge municipal durant un breu període de temps.

Deixant de banda la seva ocupació professional i la seva militància política, aquest farmacèutic també va estar molt interessat en la preservació del patrimoni cultural dels Pirineus. Des dels últims anys de la dècada de 1920 i al llarg de tota la de 1930 va col·laborar en la creació del que acabaria esdevenint Museu Etnogràfic de Ripoll; tot i que inicialment es va batejar com Arxiu Museu Folklòric de Sant Pere. Aquell projecte el va iniciar en col·laboració amb els seus cosins Tomàs Raguer Fossas, que també era farmacèutic, i l’escriptor Rossend Serra Pagès. Una de les coses que van fer tots tres va ser recopilar les cançons populars que es cantaven a la comarca, cosa que les va salvar de la seva desaparició.

Malauradament la guerra civil va frenar totes aquelles iniciatives. A més, Ramir Miralpeix Pagès va morir en plena postguerra. Concretament el 19 de setembre de 1946, quan tenia 78 anys.

Compartir l'article

stats