Diari de Girona

Diari de Girona

Coneixements d’embarcament

Aquests documents, que són obligatoris per a tots els transports mercantils marítims, aporten una informació valuosa sobre els temes relacionats amb la mar

Coneixements d’embarcament

Hi ha temàtiques del col·leccionisme no gaire conegudes pel motiu que no s’ha conservat prou material a l’abast de la gent interessada, i consegüentment no les podem catalogar com a «populars», però que representen tal com la filatèlia, la numismàtica, o la cartofília, una ciència auxiliar de la història. Un d’aquests vessants o modalitats és la dels coneixements d’embarcament, uns documents ben regulats i controlats, sense els quals no podrien circular en aquest cas els vaixells. En altres èpoques, els navilis tant admetien càrrega com passatge, i cap a les darreres dècades del segle XIX es prodigarien abundosament en la ruta cap al Carib, per connectar amb les possessions espanyoles de Cuba i Puerto Rico. La ruta cap a la igualment espanyola Filipines, a molta més distància, restava inferior quant al trànsit corresponent.

Coneixements d’embarcament

El plec complet d’un coneixement representava tot un compendi documental, amb una primera pàgina on s’oferia la il·lustració de la naviliera i els seus vaixells, a més del nom del buc, del seu capità, del trajecte, les dates, cunys diversos, signatures, i segells habilitats per a taxes, s’hi acompanyava l’assegurança obligada, la liquidació del nòlit, exemplars de les factures del remitent de les mercaderies, i de vegades altres papers relatius a la tramesa. A través d’aquests documents podem fer un seguiment acurat de tot aquell moviment transatlàntic de mercaderies i de persones, i assabentar-nos de la llarga relació de vaixells, navilieres, companyies asseguradores, agents de duanes, bona part de tots ells radicats a la capital catalana.

Pel que fa a les companyies, la més important fou la d’Antonio López, amb una bona flota de velers i vapors-correus transatlàntics; per altra banda, asseguradores com la britànica Lloyd, Alianza de Aseguradores, Centro Barcelonés de Seguros Marítimos, Guardian, o Cia. Ibérica de Seguros. Navilieres, a més de l’esmentada de López, com la Cia. Transatlàntica, la Transmediterránea, la Ybarra, la Marítima, la Bética i la J. Roca. I bucs com els Cristóbal Colón, Cataluña, Hernán Cortés, Alfonso XII, España, Ciudad Condal, Habana ...

Reproduïm els originals d’un coneixement d’embarcament del 9 d’octubre del 1824, de la goleta S. Trinidad, en viatge de Barcelona a Cartagena; i un altre del vaixell Ciudad de Cádiz, del 2 d’octubre del 1880, en viatge de Barcelona a Puerto Rico, amb el nom del capità, el segell de l’assegurança, un timbre postal i tres signatures dels responsables, entre d’altres .

Compartir l'article

stats