Diari de Girona

Diari de Girona

Ramon de Bolòs Saderra

El seu pare feia com tot si tot allò no l’importés gaire, però ell s’adonava amb quina mal dissimulada devoció mirava els llibres i els papers de l’avi. I sobretot l’herbari. Aquelles fulles i flors, assecades i anotades amb cura, eren venerades com si fossin les relíquies d’un sant miraculós.

Ramon de Bolòs Saderra va néixer el 31 d’agost de 1852 a Olot en el si d’una família de farmacèutics amb personalitats tan reputades com el seu avi Francesc Xavier de Bolòs Germà. Ell va continuar la nissaga i després de completar el batxillerat, va fer la carrera de farmàcia a la Universitat de Barcelona.

Una vegada llicenciat, el 1872 va tornar a Olot, on va obrir el seu propi establiment. A més, ben aviat també va posar en marxa l’Herboristería Pirenaica. Cal tenir en compte que en aquells temps encara no havia proliferat la producció industrial de medicaments i els apotecaris seguien preparant les seves fórmules magistrals. Amb la seva herboristeria, Bolòs oferia aquest servei tant a clients particulars com a altres farmacèutics.

I és que tothom era sabedor del domini de la botànica que tenia Ramon de Bolòs. De fet, era membre de la Societat Botànica de Barcelona per a l’intercanvi de plantes, una entitat que va tenir molta importància a les darreres dècades del segle XIX. Val a dir que el nostre biografiat havia crescut veient com el seu avi i del seu pare començaven a fer un herbari, que ell va continuar i ampliar fins a crear una col·lecció de més de 6.000 exemplars que ara es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona.

Ramon de Bolòs es va casar amb Assumpció Vayreda, germana dels famosos Joaquim, Marià i Estanislau. Aquest darrer també era farmacèutic i botànic com el seu cunyat i ambdós van col·laborar en diferents investigacions, que van donar a conèixer al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural.

Tant els Bolòs com els Vayreda eren famílies carlines però Ramon s’acostà al catalanisme i el 1890 militava al Centre Catalanista d’Olot. En canvi, el seu germà Joaquim no abandonà el tradicionalisme ultracatòlic i fou un dels propagandistes carlins més actius de la Garrotxa.

El matrimoni Bolòs-Vayreda va tenir dos fills: Antoni i Carles. El menor -que ja fou biografiat en aquest mateix espai el 2012- va fer carrera sacerdotal mentre que el primogènit, nascut el 1889, va assumir el repte de mantenir viva la nissaga de farmacèutics, cosa que va aconseguir amb èxit.

Pel que fa a Ramon de Bolòs Saderra, va morir el 2 de febrer de 1914. Aleshores tenia seixanta-un anys.

Compartir l'article

stats