CCOO de Girona celebrarà els pròxims dies 5 i 6 de novembre a Lloret de Mar el seu Congrés intercomarcal, en el qual es renovaran els càrrecs de l'actual junta directiva. El secretari general, Aureli Álvarez, deixarà el seu lloc després de quatre anys en el càrrec i serà substituit, amb tota probabilitat, per l'actual responsable d'Acció Sindical, Bartomeu Compte. Aquest últim encapçala una candidatura de consens en la que també tindrà un pes important l'actual secretari de Comunicació, Jordi Lloveras. No obstant, s'espera que el sector crític de la organització -delegats de Telefónica i del sector de l'ensenyament- presenti una candidatura alternativa, com ja va fer fa quatre anys, sempre que aconsegueixi els avals necessaris.

CCOO de Girona arriba al congrés havent incrementat la seva representació sindical i la seva afiliació. Malgrat tot, ha deixat de ser la primera força sindical en nombre de delegats a Girona en benefici de la UGT. El "programa d'acció" del Congrés de Lloret recull que "l'objectiu és continuar creixent amb el punt de mira que aquest increment ens porti a ser de nou el sindicat més representatiu també en nombre de delegats i delegades".

El mateix programa indica que la situació actual ve definida per les dades econòmiques corresponents a l'any 2008, que indiquen el descens de la creació d'ocupació i l'augment de la desocupació en general. "Aquestes dades expressen, també, que les comarques gironines pateixen la taxa d'atur més elevada de tot Catalunya, sobretot en el cas de les dones treballadores".

El mateix informe destaca que la inflació gironina és la més elevada de Catalunya i que en els darrers anys de creixement econòmic "hi ha hagut un increment de les desigualtats en la distribució de la renda".

Entre els eixos prioritaris que es fixa el programa hi ha "intensificar el paper de l'afiliació com a element sindical de primer ordre per créixer sindicalment" , incrementar la "participació social a l'empresa per poder vèncer les dificultats dels canvis organitzatius i de producció que es demandaran per fer el salt qualitatiu" cap a un nou model productiu, "preparar un pla d'incidència sindical" per fer un salt endavant en les pujades salarials, i incrementar el pes del sindicat en espais de debat institucional.

Així mateix, en el document de ponència del 5è Congrés de CCOO, s'introdueix per al seu debat el concepte de "transversalitat de gènere" en el conjunt de l'organització. Segons Jordi Lloveras, aquest "concepte que haurà de servir per dissenyar i aplicar actuacions concretes en el sindicat tenint en compte les preocupacions, les necessitats i les aspiracions de les dones, en la mateixa mesura que els homes".

Al llarg dels darrers quatre anys, l'afiliació a Comissions Obreres a Girona ha crescut més d'un 30%, passant de 10.581 afiliats just abans de la celebració del congrés del mes març de 2004 als 14.490 actuals.

D'acord amb l'últim estudi d'afiliació publicat per la CONC (juliol de 2008), per rams o sectors de producció, els afiliats i les afiliades vinculats al comerç, l'hostaleria i el turisme configuren la primera federació del sindicat en el conjunt de les comarques gironines

Per trams d'edat, la major part dels afiliats i afiliades al sindicat (un 33%) es concentren en la franja compresa entre els 41 i els 50 anys d'edat.