La Cambra de Comerç de Girona ha entregat per 29ena vegada els tradicionals guardons que reconeixen la trajectòria d'establiment antics, d'entre 50 i més de 150 anys d'existència. Entre els guardonats, hi ha empreses dedicades a la construcció, hotels, carnisseries, lampisteries, forners o tallers. Amb aquesta entrega, la Cambra ha guardonat ja 707 establiments amb uns premis que volen reconèixer la solidesa d'aquests empresaris. 'En temps com els actuals on tot dura poc, cal destacar aquells empresaris que a través dels anys han sabut tirar endavant els seus negocis', ha afirmat el president de la Cambra, Domènec Espadalé.

Segons ha afirmat el president en el discurs inicial, els premis volen ser 'un estímul' perquè les empreses 'continuïn endavant' i sumin molts anys més. Espadalé ha animat als nous empresaris a què n'aprenguin i que apostin per la innovació, la millora de la qualitat i buscar 'nous camins i nou productes'.

Les empreses que opten a aquesta distinció han d'aportar proves -factures, llibres de comptes o altra documentació- que demostrin l'any de fundació. Un cop comprovat pel jurat, se'ls ha fet entrega aquest matí d'un diploma i una escultura, creada per l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, que premia la seva trajectòria.

Entre els premiats, hi ha la xarcuteria Can Noguer d'Olot (50 anys),m llña botiva de menuts Roura Coll de Girona (50 anys), Cristalleries Girona (50 anys), la rectificadora Molar Salleras de Girona (50 anys), els contractistes d'obres Micaló-Ramió (50 anys), l'Hotel Santa Marta de Lloret de Mar (50 anys), el càmping Canelles de Lloret de Mar (50 anys), el taller Miquel Clotas Car Audio de Girona (més de 50 anys), l'hotel Rocamar de Cadaqués (50 anys), la llibreria Perfumeria Canal d'Alt (més de 50 anys), el bar Boira de Cadaqués (més de 50 anys), el Forn Frigola de Vilablareix (més de 50 anys), lampisteria Serra de Sils (més de 50 anys), Jopa Nàutica de l'Escala (més de 50 anys) i calçats Mascarella de Ripoll (més de 50 anys).

Els establiments més antics que s'han guardonat també aquest matí són l'empresa de fertilitzants Periñá S.A de Girona (75 anys), Carnisseria Pelai de Sant Climent Sescebes (75 anys), Rellotgeria Vila d'Olot (75 anys), la botiga de so i comunicació Optimus de Girona (75 anys), embotits Luis Oliveras d'Olot (75 anys), la tintoreria Santcliment d'Olot (més de 75 anys), els constructors del Grup Fausto de Torroella de Montgrí (més de 75 anys), el restaurant Casa Marieta de Girona (més de 100 anys), el forn Gardella d'Olot (més de 75 anys), pastisseria Frigola de Lloret de Mar (més de 75 anys), fustes Coll Viader (100 anys), les galetes Trias de Santa Coloma de Farners (100 anys), Hotel Jaume d'Alt (més de 100 anys), carnisseria Estela de Besalú (més de 125 anys) i la botiga més antiga és la xarcuteria Can Burguet de Blanes (més de 150 anys).

Com ja es va fer l'any anterior, la Cambra de Comerç ha editat una revista amb una breu història de cada establiment guardonat i amb imatges actuals i antigues dels comerços.

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, el president de la Diputació, Enric Vilert, el delegat del Govern d'Universitats, Innovació i Empresa, David Mascort i el mateix president de la cambra, Domènec Espadalé, han estat els encarregats d'entregar els premis.