La crisi industrial segueix donant disgustos en forma d'expedients de regulació d'ocupació a les comarques gironines. Torraspapel va anunciar ahir a finals d'aquesta setmana un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que es preveu que afecti un centenar de treballadors a Catalunya, segons va informar la UGT.

La companyia va assegurar que es tracta d'una mesura "imprescindible" per afrontar l'actual situació econòmica i assegurar-se una posició en el mercat. La restructuració afectaria la planta de Sarrià de Ter (Gironès), on caurà la fabricació de paper estucat. Segons la UGT el possible expedient de regulació d'ocupació podria afectar també la fàbrica de Sant Joan les Fonts i les oficines de Barcelona.

La companyia, en canvi, va assegurar que la fàbrica de la Garrotxa seguirà operant amb normalitat. En conjunt, la papera ocupa uns 700 treballadors repartits entre els tres centres de treball catalans.

Fons sindicals van afegir que l'empresa té previst tancar les fàbriques d'Algesires i Amorebieta,. Avui Torraspapel ha convocat als representants dels treballadors el pla de restructuració, ja que, de moment, no ha fet públics quants treballadors resultaran afectats a cada centre de treball.

El responsable del sector del Paper de la UGT a Catalunya, Francisco Ligero, va indicar que a banda de l'expedient d'ocupació la companyia preveu impulsar prejubilacions així com la possibilitat de recol·locar alguns dels treballadors i el pla social per als afectats.

Part del grup Lecta

Amb més de 300 anys d'història, Torraspapel és una de les empreses dedicades a la fabricació i distribució de paper més importants d'Europa. Actualment està dedicada tant a la publicitat i l'edició, com als formularis i la impressió tècnica, etiquetatge i embalatge flexible.

Des de desembre del 1999, Torraspapel forma part del grup Lecta, un grup compost a més per Condat i Cartiere del Garda. Les tres companyies juntes constitueixen el segon grup europeu fabricant de paper estucat amb una capacitat superior a 1.500.000 tones d'aquest tipus de paper.

En l'exercici del 2007, Torraspapel va tenir una facturació de 890 milions d'euros, va vendre 902.000 tones de paper. En total, amb les seves nou fàbriques d'arreu de l'Estat el grup dóna feina a un total de 3.135 empleats.

Problemes al sector paperer

Els problemes de Torraspapel no són els únics que pateix la indústria paperera gironina. L'empresa Aconda Paper (antiga Torras Domènech), amb seu a Sant Cugat però planta a Flaçà, ha presentat recentment un expedient concursal amb un actiu de 62 milions d'euros i un deute de 44 milions.

La firma, propietat de la família Carulla, ha patit l'impacte de la forta alça del preu de les matèries primeres, l'energia i el transport, que no ha pogut repercutir en el preu final al qual ven els seus productes.

Segons van anunciar els sindicats, la companyia necessita una injecció de capital d'uns 8 milions d'euros per a garantir la seva activitat.