L'economia catalana entrarà en recessió aquest quart trimestre, després d'acumular dos trimestres de creixement negatiu, però "tocarà fons" durant el 2009, sempre i quan el Govern espanyol acceleri el ritme d'aplicació de mesures anticícliques que va aprovar, però que després d'un mes encara no ha posat en marxa, segons va dir Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Valls va advertir que la injecció de liquiditat en el sector bancari és "urgent" que es faci abans de la campanya de Nadal, atès que el 36% de les empreses estan afectades directament per la manca de línies de finançament.

El president de la Cambra va manifestar la seva "preocupació" per la lentitud del ritme d'aplicació de mesures d'injecció de liquiditat en el sistema financer que el Govern espanyol i l'oposició van aprovar el 13 d'octubre, ara fa poc d'un mes, i que encara no han arribat a les entitats financers ni a les pimes.

Miquel Valls va insistir que aquests últims trimestres de l'any la "intensitat" de la crisi econòmica incidirà amb més força sobre el sector industrial. La previsió de la Cambra per aquest quart trimestre és d'una caiguda de l'activitat del 0,3% interanual, i una previsió "d'estancament" durant el 2009, que quedaria fixada en el 0,1% positiu.