07 de novembre de 2008
07.11.2008
Polèmica

El Congrés argentí dóna llum verda a la nacionalització de les pensions després de 14 hores d'intens debat

07.11.2008 | 11:11

Catorze hores han fet falta al Congrés argentí perquè els diputats aprovessin la polèmica nacionalització de les Administradores de Fons de Jubilacions i Pensions (AFJP), tot i que finalment la cambra li ha donat a la matinada la llum verda amb 160 vots a favor i 75 en contra, en espera que el Senathi doni també el vistiplau el pròxim dia 20.

El kirchnerisme, encapçalat per la presidenta, Cristina Fernández, finalment ha acabat aprovant la seva mesura, que afecta entre d'altres una companyia propietat del BBVA, però les modificacions introduïdes no han evitat que la discussió s'allargués més del que s'havia previst, segons informacions de 'Clarín' recollides per Europa Press. Sí es pronosticaven, tot i això, els enfrontaments entre el Govern i l'oposició, que en alguns casos s'han fet especialment tensos.

El president de la la comissió de Previsió Social de la Cambra de Diputats, Juan Carlos Díaz Roig, ha parlat durant la seva ponència a favor de la iniciativa i ha destacat que "no existeix en el món un negoci on no s'arrisca capital i no es corren riscos". L'oposició, en canvi, ha criticat per exemple que amb els embargaments imposats als Estats Units la nacionalització ja impliquen pèrdues abans encara de portar-se a terme.

L'estatalització implicarà l'assumpció per part de les arques públiques d'un negoci que mou 25.000 milions de dòlars (gairebé 20.000 milions d'euros). Fernández defensa aquesta iniciativa com una forma de protegir les jubilacions del futur de l'actual crisi financera internacional.

Tot i això, determinats grups opositors només s'han acontentat amb la introducció de 15 modificacions al text, entre les quals hi ha la creació d'una comissió supervisora d'aquests fons. Precisament les protestes han estat contínues al llarg dels últims dies i hi han pres part no només sectors de l'oposició, sinó també representants del sector agrari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema