El Consell d'Estat (Executiu) xinès va anunciar ahir una inversió de 586.000 milions de dòlars fins a finals de 2010 per facilitar la inversió i el consum intern i contrarestar els efectes negatius de la crisi financera internacional, segons va informar ahir la cadena de televisió CCTV. La xifra milionària representa gairebé la cinquena part dels 3,3 bilions de dòlars de producte interior brut (PIB) de la Xina el 2007.

La rebaixa de les restriccions creditícies i de finançament per augmentar la inversió, segons l'agència oficial Xinhua, en un esforç per afrontar el context econòmic internacional advers mitjançant el foment de la demanda interna. La decisió, anunciada ahir pel Consell d'Estat, va ser aprovada després de la reunió de l'Executiu dimecres presidida pel primer ministre, Wen Jiabao. En el seu portal d'Internet, l'Executiu xinès va afirmar que la Xina adoptarà una política fiscal proactiva.

La mesura d'estímul de la seva economia domèstica es produeix menys d'una setmana abans que Wen viatgi a Washington acompanyant el president, Hu Jintao, per participar en la cimera del G-20. Dissabte al Brasil, el governador del banc central xinès, Zhou Xiaochuan, va afirmar que la millor manera per estabilitzar l'economia xinesa és impulsar la demanda interna.

Una part per Sichuan

Segons l'Executiu xinès, la inversió estatal serà part d'un pla d'estímul econòmic destinat a impulsar el creixement econòmic. Gran part de la inversió es destinarà a infraestructures i a la reconstrucció a la província de Sichuan, afectada pel terratrèmol. A més, el Govern xinès desenvoluparà la reforma de l'impost del valor afegit (IVA) per reduir la càrrega impositiva que actualment afecta totes les empreses.

El paquet de mesures destinades a estimular l'economia abraçarà fins a 2010 deu programes d'impuls a la vida de la població com habitatges per a les rendes més desafavorides, infraestructures rurals, xarxa de transport, ecologia, innovació tecnològica i reconstrucció posterior als desastres naturals.

D'altra banda, el sostre creditici de la banca comercial xinesa serà també suprimit. L'objectiu del govern és canalitzar més préstecs cap a projectes que es consideren prioritaris, per exemple, a l'interior del país, pimes, innovació tecnològica, fusions i adquisicions.