El col·lapse dels mercats financers internacionals s'encomana a l'economia real i moltes empreses es veuen incapaces d'atendre els seus pagaments a curt termini amb el consegüent perill per als seus negocis. Per alleujar aquesta situació critica, l'Agència Tributària ha donat instrucció a les seves delegacions territorials que siguin flexibles i atenguin les peticions d'empreses d'ajornar l'ingrés de les retencions que practiquen en les nòmines dels seus treballadors. El ministre d'Economia, Pedro Solbes, va explicar ahir que aquesta mesura està únicament dirigida a aquelles empreses amb problemes però que "siguin viables".

L'Agència Tributària entén que l'actual crisi econòmica posarà moltes empreses en una situació crítica per això ha decidit relaxar les seves exigències. La desconfiança de la banca pel col·lapse dels mercats financers es tradueix en una sequera de préstecs en el pitjor moment. Un flux de diners indispensable per nodrir la seva tresoreria i fer front al pagament de proveïdors, salaris o Seguretat Social.

Per accedir a ajornar els pagaments de les retencions a compte de l'IRPF en les nòmines dels seus empleats les empreses hauran de complir dos requisits: que siguin empreses amb greus dificultats de tresoreria, però al mateix temps que tinguin capacitat de generar recursos econòmics a mitjà termini.

Així ho va confirmar ahir el ministre d'Economia, Pedro Solbes: "El retard (en aquests pagaments) en el cas de dificultats de finançament per a empreses que siguin viables és un tema que s'està treballant en l'AEAT i que lògicament es posaran en marxa", va indicar que en declaracions als mitjans abans de participar en la jornada parlamentària "Diàleg social i concertació".

Moratòries

Solbes va recordar que des de fa un any l'AEAT i el Ministeri d'Economia i Hisenda estan treballant en mesures que permetin facilitar la liquiditat de les empreses. "Ja s'estan donant moratòries en les condicions normals, ara el que pretenem és anar una miqueta més lluny per resoldre alguns temes addicionals que es plantegen", va concloure.

L'impost sobre la renda és la principal font d'ingrés de l'Estat. I el 80% de la seva recaptació (70.770 milions d'euros en 2007) es realitza mes a mes a través de les retencions del treball.