El Banc Santander ha acordat elevar el seu capital social en un 25% amb l'objectiu de reforçar el seu "core capital", una de les ràtios que mesuren la solvència de les entitats, mitjançant l'emissió de 1.598 milions de noves accions ordinàries per import de 7.194 milions d'euros. Els nous títols tindran un preu de 4,5 euros cadascun i tindran dret de subscripció preferent per als actuals accionistes del Santander, alguns dels quals, com els membres del consell d'administració del banc, ja han anunciat que acudiran a l'ampliació. El Santander assegura que no reforça el seu capital per a adquisicions i que mantindrà els seus dividends.

L'anunci del Santander va sorprendre el mercat. El president de l'entitat, Emilio Botín, va explicar en una nota remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que la finalitat d'aquesta ampliació és reforçar el seu capital i va avançar que el grup ha elevat el seu objectiu de "core capital" fins al 7% "com a resposta a una més gran autoexigència de solvència a l'actual entorn econòmic", al temps que va destacar la "sòlida posició de partida" del banc, ja que al tancament de setembre va situar la ràtio en el 6,31%.

A més, el banc va anunciar que ha decidit postergar el procés de venda d'actius que tenia en marxa per augmentar la ràtio de capital, donades les condicions del mercat, fins que "els preus siguin els adequats".

Estratègies contraposades

El segon banc espanyol, el BBVA, contraposa la seva estratègia "conservadora i prudent", que li ha permès anticipar-se "correctament" a la complexa situació que viu el sistema financer, a una altra "molt més agressiva" del Santander, que ha optat per incorporar al seu balanç més de 200.000 milions d'euros amb les recents adquisicions al Regne Unit, els EUA i el Brasil "sense que a la data actual es conegui en tota la seva extensió els impactes finals d'algunes d'aquestes compres".

Així ho posa de manifest el banc que presideix Francisco González en una comunicació interna a la seva xarxa d'oficines