El vicepresident del Govern de la Federació de Rússia, Alexandre Zhukov, va anunciar ahir per sorpresa a Madrid que el gegant ?energètic rus Gazprom està interessat a adquirir la participació del 20% que Sacyr Vallehermoso té en Repsol YPF.

"Gazprom està estudiant en aquest moment la possibilitat de comprar el 20% de Repsol que ha estat posat en venda per Sacyr", va explicar Zhukov en roda de premsa amb motiu de la sessió plenària de la Comissió Mixta Intergovernamental Hipanorussa de ?Cooperació Econòmica i Industrial.

A més, Zhukov va subratllar que hi ha altres possibles projectes de col·laboració entre empreses dels dos països a través de Gazprom amb Repsol o Iberdrola, encara que va assegurar que "no han avançat a causa que no tenen interès" per a l'energètica russa. El vicepresident rus també va avançar un possible projecte comú entre Repsol i Tambeynefgaz per a la creació d'una joint-venture per a un projecte de gas natural liquat a la península de Yamal.

El govern no opina

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va assegurar que "és la primera vegada" que escolta "la notícia" i que, en tot cas, es tracta d'una "operació privada empresarial sobre la qual, com sempre, el Govern no opina". Tot i així, Sebastián va reconèixer que Repsol és una companyia "molt important, valorada i cobejada", per la qual cosa no li estranya que pugui suscitar l'interès de Gazprom i d'altres empreses del món.

Aquest anunci del vicepresident rus arriba després que Sacyr Vallehermoso anunciés el mes de setembre passat que estudiava la venda d'alguns dels seus actius, inclosa la seva participació del 20,1% a Repsol YPF. Aquest capital social de Repsol en mans de Sacyr representa actualment un valor en borsa d'uns 3.500 milions d'euros, davant dels 6.525,5 milions que la constructora va destinar a la seva compra.

Silenci a les empreses

Sacyr Vallehermoso i Repsol YPF van declinar ahir realitzar qualsevol comentari sobre l'interès de Gazprom. Fonts de la constructora van dir que "no hi ha comentaris", mentre que des de Repsol van indicar que la qüestió afecta els accionistes.