El president català, José Montilla, va anunciar ahir que al principi de desembre viatjarà al Japó per reunir-se amb la direcció de Nissan, amb el propòsit de defensar els llocs de treball i l'activitat econòmica de la planta que la multinacional nipona té a la Zona Franca de Barcelona.

Montilla va avançar aquesta qüestió a la sessió de control del Parlament, un edifici que aquesta tarda presentava importants mesures de seguretat davant la manifestació convocada pels treballadors de Nissan, afectats per un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que pretén acomiadar 1.288 persones aquest any i 392 més el 2009.

El president català, el discurs del qual va ser seguit per representants del comitè d'empresa de Nissan des de la llotja d'invitats, va afirmar que el seu govern és "conscient" de les repercussions en l'ocupació de l'actual crisi econòmica i que, com va demostrar amb el seu viatge a París i ara amb el que realitzarà al Japó, "ningú podrà dir que aquest Govern no fa el que està a les seves mans" per defensar la planta de Nissan.

Montilla es va reunir el passat 4 de novembre a París amb el president de Nissan-Renault a nivell mundial, Carlos Goshn, amb la finalitat de conèixer els plans de futur de la factoria de Barcelona.

Això no obstant, el viatge que Montilla realitzarà el pròxim 6 de desembre és de més calat, ja que els japonesos encara retenen més del 50 per cent de Nissan dins la seva aliança internacional amb Renault.

"Pres de la seva paraula"

El responsable de CCOO de la planta de Nissan a la Zona Franca, Raúl López, va advertir ahir al president Montilla que el faran "pres de les seves paraules" pel compromís que va adquirir ahir en el Parlament. López va dir: "Montilla diu que l'ERO no pot ser aprovat sense un pla de futur. El fem pres de les seves paraules i li demanem que exigeixi a la direcció de Nissan un pla de futur i que, en qualsevol cas, aquest no passa per potenciar el cotxe elèctric"

Per la seva part, la consellera de Treball, Mar Serna, va dir que avui tindrà lloc la primera reunió de mediació entre les parts implicades. "Que cap empresa cregui que es pot aprofitar d'aquesta situació econòmica per resoldre de manera favorable aquests expedients. No ens tremolarà la mà", va afirmar Serna.