Comissions Obreres i UGT de Catalunya van alertar ahir que el descens del consum agreujarà la crisi econòmica, després de conèixer que la taxa interanual de l´IPC va retrocedir fins al 3,6%.

CCOO va indicar que la caiguda del preu dels productes energètics ha moderat la inflació, però va mostrar la seva «preocupació» pel fet que «la forta caiguda del consum pot agreujar de manera important la recessió econòmica». En aquest sentit, va demanar a la Generalitat que actuï sobre les causes de la inflació estructural, sobretot en els sectors de la distribució i els serveis, que ajuden a encarir el preu dels béns de consum bàsics. També va defensar el poder adquisitiu dels salaris per revifar la capacitat de consum.

UGT va destacar que la crisi està afectant la confiança i la capacitat adquisitiva dels treballadors, per la qual cosa el consum «ja ha començat a decréixer» i les famílies «es troben en la corda fluixa de la seva economia domèstica», segons va assenyalar en un comunicat.

UGT va reclamar una nova baixada dels tipus d'interès i va apostar per mantenir la capacitat adquisitiva dels treballadors amb l'objectiu d'augmentar la liquiditat del sistema i «espantar el fantasma de la recessió econòmica».

La inflació al Parlament

El conseller Antoni Castells va valorar positivament les últimes dades de la inflació a Catalunya i va preveure que aquest any se situï per sota del 3 per cent i que el 2009 baixi fins al 2,5 per cent. Castells va recordar que la pujada dels preus va ser a causa de l'increment del petroli, i «ara tot el que pujava baixa i baixarà encara més».

En el seu debat amb el diputat de CiU i responsable d'assumptes econòmics del grup convergent, Antoni Fernández Teixidó, el conseller Castells va afirmar, tot i això: «Si llegeix la premsa econòmica mundial, el que ha de començar a preocupar és la deflació; compte que no entrem en deflació perquè aquest sí que és un mal difícil de controlar».